Uj repülőgép

A levegő meghóditásának korát éljük. Szeretnénk szabadulni a földi salaktól és szabadon bekalandozni a lég birodalmát. Repülni vágyunk, de akkép, hogy a repülőgépet kormányozni is birjuk. A sokféle repülőgép különböző alakját már bemutattuk olvasóinknak. Ezuttal Givaudau franczia mérnöknek sajátságos szerkezetü repülőgépét közöljük.

A gép alapeszméje ugyanazon alapul, mint a többi repülőgépeké, csak a formai kivitelkülönbözik. Ez a gép is aföld szinérőlinditandó el veloczipéd-kerekeken és csak ezután emelkedik a levegőbe. Ötven lóerejü motor hajtja a gépet, a melylyel – ugyközlik velünk Párisból – kiváló eredményeket értek el.

Természetes, hogy ez a gép is messze áll a tökéletességtől és kérdés, hogy meg tud-e küzdeni a lég birodalmának szeszélyeivel?

A géppel most állandóan kisérletezik a feltaláló mérnök. Mindenesetre sajátságos gép alakja, az eddigiektől teljesen elüt, a mennyiben az, a ki a géppel felemelkedik a levegőbe, az aluminium- és aczélvázak között ugyszólván minden oldalról szabadon ül, a nap heve, eső, szél stb. ellen védve semmiképp sincsen.

Igen valószinü, hogy a feltaláló, a kinek ez a gép nem első találmánya, lényegesen átalakitja az ülőszerkezetet. Különben Givaudau találmányát már bemutatta a franczia hadügyminiszteriumnak, a mely a gépet alaposabb kipróbálásra el is fogadta.