A newyorki Manhatten-híd

Szédületes arányokban dolgoznak az Egyesült-Államokban. Ott a technika vivmányaitfokozott, hatványozott mrtékben hasnálják ki, mert a vállalkozási hajlam az amerikaiaknál akkora, hogy ha valami hasznos technikai vállalati munka kinálkozik, nemcsak szerény ezer, vagy százezres, hanem milliós tőkék mozdulnak meg, a melyek azután lehetővé teszik, hogy olyan csodás hidakat éptsenek Amerikában, milyen a Newyork-brooklyni harmadik, ugynevezett Manhatten-híd.

Elég egy tekintet a képre és máris bámulattal gondolunk azokra az óriási arányokra, a melyek a hatalmas összekötő hidnak még a legapróbb részleteiben is megnyilatkoznak. Rengeteg vas- és aczélanyagot dolgoztak be fáradhatatlan munkások.

A híd sulyát el sem lehet képzelni, nem szólva arról, hogy a mint át fogják adni a forgalomnak, minden órában ezren és ezren fognak rajta átjárni s bámulatosan sürü forgalom fog itten lebonyolódni nappal és éjjel is.

Képünkön a híd az épités harmadik stádiumában látható ugy, hogy a végleges befejezése a munkálatoknak néhány hónap multával már várható.

Több mint tizenkétezer munkás dolgozott a híd épitésénél, minden egyes eczélrész, aczélkábel összekalapálása, forrasztása, szegecselése a leggondosabb mérnöki felügyelet mellett történt és minden méternyi munkánál lemérték a kétoldalon anehézkedést és csak akkor folytatták a munkát, a mint meggyőződtek arról, hogy a tehereloszlás és a kétoldalu nyomás egyenlő.

Ezidőszerint ez a világ legnagyobb hidja.