Az olasz gépfegyver

Az elmult napokban hire jött annak, hogy az olasz hadügyminiszter ezer milliónál nagyobb hadiköltség megszavazása iránt fog előterjesztést tenni a parlamentnek.

A javaslatot a miniszter azzal indokolja, hogy Ausztria au olasz határon feltünő nagy szában épitteti az erőditvényeket, miért is különösnek találva a „szövetséges” nagyhatalom viselkedését, nem javasolhat mást, mint hogy Olaszország is „félreértések elkerülése végett” a maga részéről szintén egészitse ki a hadi szükségleteit.

Különösen szaporitsa az ágyuparkját és igyekezzék főleg gépfegyvereket beszerezni, mert a jövő háborujában a gépfegyvereknek döntő szerep fog jutni.

Az olasz hadügyminiszter körülbelül négyszázmillió koronát szánt a gépfegyverekre, a melyek közül mindenféle fajtát be akar szerezni. A Hotskins, Hiran Maxim gépfegyvereken kívül az olasz hadügyminiszter Perino olasz mérnöknek képben bemutatott gépfegyvereivel is ellátja az olasz sereget.

Képeinken bemutatjuk a veszedelmes fegyver szerkezetét nyitott állapotban, azután a mint egy gyalogos fekvő helyzetben a fegyvert beállitja, végül, a mint egyik katona a fegyvert, a másik pedig a fegyver talpazatát szállitja.

Olvasóink már hallottak és olvastak a gépfegyver rettenetes hatásairól, különösen a japánok használták nagy sikerrel az oroszok ellen. Egész századokat teritettek le a gépfegyverből kiröppenő golyók százai.

Még veszedelmesebb a hatás, ha egy egész század van gépfegyverekkel ellátva. Ez esetben ezredekkel szállhat szembe, hozzávéve azt, hogy kicsiny védett helyen szinte megközelithetetlen ez a gyilkos gépfegyver.

Távolról a gépfegyverek müködése ugy hallatszik, mint valami rendkivül gyors kattogás, a szerint a mint a fegyverkezelő gyorstüzelést indit.

A gépfegyverszázadokat voltakép minde országban csak most kezdik valójában szervezni, mert eddig jórészt csak az ezredek mellé volt két, négy vagy hat gépfegyver kiegészitésül beosztva.