Lépfenés hús

Medgyesbodzáson a mészárosnak megbetegedett egy tehene.
Sátori István állatorvos megadta az engedelmet a tehén levágására, mert szerinte egyszerű gyuladása volt az állatnak. A mészáros erre levágta a tehenet s a husát kimérte. Az elfogyasztott hústól eddig többen megbetegedtek, Serfőző János gazdálkodó pedig már meg is halt. Erre Szunyogh Mihály községi orvos megvizsgálta a húst és konstatálta, hogy a tehén lépfenében betegedett meg.

Az aradi ügyészség már megindította a vizsgálatot.
Újabb aradi táviratunk jelenti: A medgyesbodzási lépfenés elhalálozásról a közigazgatási vizsgálat a következőket állapította meg: Julius 28-án Kis Albert János medgyesbodzási tanyai parasztföldbirtokos egyik tehene elhullott. A gazda még aznap elhivatta Csanádapácza községéből Sátor István elöregedett állatorvost, a ki a tehén nyakát elvágatta, megvizsgálta a vérét és azt mondotta, hogy az állatnak méhgyulladása volt, tehát a húsa elfogyasztható.

A tehenet Csohási Károly medgyesbodzási mészáros darabolta föl Serfőző György és Novák Mihály gazdaemberek segítségével. A húst Kis Albert János a szomszédoknak eladta. A földarabolásnál Serfőzőnek, Csohásinak és Nováknak a keze megsérült és másnapra Serfőző vérmérgezés következtében meghalt.

Vermes Alfréd községi jegyzőnek tudomására hozták az esetet; a jegyző elmondotta Szunyogh Mihály medgyesbodzási állatorvosnak, a ki erre megvizsgálta a tehén húsát s konstatálta, hogy az állat lépfenében szenvedett. Azonnal le foglalta a húst és kihivatta Bérczy Antal törvényhatósági állatorvost, a ki szintén konstatálta a lépfenét. Szerencsére a húsból még senki sem evett.

Azonnal a helyszinére hívták az örege Sátor állatorvost is, a ki előbb tagadta, hogy ő adott volna engedelmet a hús kimérésére, de a tanuk a szemébe mondották, mire ő is kénytelen volt annyit beismerni, hogy csakugyan nem tiltotta meg az állat húsának elfogyasztását, mert nem találta betegségét fertőző bajnak.

Serfőzőt eltemették. Novákot és Csohásit azonnal elkülönítették és a gyors orvosi segítséggel valószinüen megmenthetik az életnek. Az aradi királyi ügyészség és a vizsgálóbiró kiszállottak a helyszinére a vizsgálat megindítására.