Rudolf trónörökös halála napján

Rudolf trónörökös halálának január 30-án volt huszadik évfordulója. Ez alkalomból a budai királyi palota Szent István-kápolnájában gyászmisét mondtak. A gyászmisén megjelent a darabont-testőrség egész tisztikara és a királyi palota egész személyzete. Testületileg vett részt az udvarnagyi hivatal és a várkapitányság. A misét Kanter Károly prelátus-kanonok, udvari plébános mondotta.

A trónörökös halálának évfordulója alkalmából az osztrák birodalom számos templomában és különösen Bécsben csöndes miséket mondtak, a többi között a kapuczinusok templomában és a meyerlingi kolostorban is. Ő Felsége a schönbrunni kastély kápolnájában hallgatott misét. Reggel nyolcz órakor a király a nagy hidegben a kapuczinusok kolostora elé kocsizott, a hol a közönség hódolatteljesen üdvözölte. A felség ezután Schweighofer páter gvardiántól és Bauer kriptafelügyelőtől kisérve, a kriptába ment, a hol mélyen meghatva, imát mondott Rudolf trónörökös szarkofágjánál. Azután a gvárdiántól kérdezősködött a koporsón levő nagyszámú bokréta küldőiről, valamint a kripta kiépítéséről. Köszönetet mondott a pátereknek és kiséretükben visszatért kocsijához, a mely az összegyűlt közönség tiszteletteljes köszönése közben hagyta el a kolostort.

Berlinben az évforduló alkalmából Vilmos császár látogatást tett Szőgyény-Marich osztrák és magyar nagykövetnél. A császár egy óránál tovább időzött a nagykövetségen és ez idő alatt rövid látogatást tett a nagykövet nejénél is.