Szerbiát is okkupáljuk?

A balkáni események még mindig nem jutottak abba az irányba, hogy nyugodtan azt mondhatnók róluk, hogy végre a tisztázódás útján vagyunk. Sőt mintha némileg rosszabbodott volna a helyzet. Szerbiában nem akar elűlni a háborúsdi zaja, Törökországban pedig a belviszonyok zavarodnak s Kiamil basa nagyvezér került bajba az új-török bizottsággal való küzdelme közben.

A „Neue Freie Presse” a napokban azzal a hirrel lepte meg a világot, hogy a berlini szerződést aláírt nagyhatalmak szabad kezet engedtek Ausztriának és Magyarországnak Szerbiával szemben, most újabb szenzáczióval szolgál, a mely úgyszólván csak kiegészíti minapi hiradását. E szerint a nagyhatalmak fölhatalmazást akarnak adni Ausztriának és Magyarországnak arra, hogy Szerbiát európai fölhatalmazás alapján – okkupálja. A monarkia Szerbiával szemben meg fogja tudni védeni a maga érdekeit okkupáczió és minden európai fölhatalmazás nélkül, ha ez elkerülhetetlennek bizonyulna. De semmiesetre sem lesz hajlandó vállani oly európai megbizásokat, a melyek egymással versengő nagyhatalmak rejtett czéljait volnának hivatva szolgálni.

A bécsi ujság hirére, a mely, mint alább olvasható, igen óvatos, szinte tapogatózó formában szól, czáfolat is érkezett, a mely szerint az osztrák és magyar külügyi hivatal nem kér mandátumot Szerbia okkupálására és jogai megvédésére semmiféle engedelemre sem szorul. Ausztria és Magyarországnak Szerbia ellen való közeli akcziójáról, mondja a czáfolat, szó sincs. Erre talán nem is lesz szükség, mert a szerbek nap-nap után láthatják, hogy kalandos terveik számára sehol sem találnak pártfogót. Oroszország is ujra határozott figyelmeztetést küldött Szerbiának, hogy ne táplálja a harczias kedvet. És úgy látszik, hogy Szerbiában mégis csak felülkerekedik az a meggondolás, hogy az a játék, a melyet háborús készülődéseivel folytat, czéltalan és veszedelmes. Mai híreink szerint, bár a kormányválság megoldása még nem sikerült, nagyobb mértékben kezd érvényesülni Péter király befolyása abban az irányban, hogy immár komolyan hozzá kell látni a fölizgatott szerb közvélemény megnyugtatásához s ha a jelek nem csalnak, ez a törekvés fog kifejezésre jutni az új kormány megalakításával.

A „N. Fr. Presse” jelenti: Az európai külügyi hivatalok jelenleg azzal a tervvel fogalalkoznak, hogy Ausztria és Magyarország fölhatalmazást nyerjen arra, hogy szerb bandáknak Boszniába vagy Herczegovinába való betörése esetén, vagy ha egyébként szükséges, ideiglenesen okkupálja Szerbiát. Tehát nem formális háborúról lenne szó, hanem Szerbia okkupálásáról európai fölhatalmazás alapján.