Mire számíthat Szerbia?

Szerbiában nagy megdöbbenést keltett az a hír, hogy Ausztria-Magyarország megunta már a várakozást s el fog bánni Szerbiával. A bécsi „Neue Freie Presse” erre vonatkozólag február 20-iki számában beavatott helyről a következő felvilágosítást közölte: „Ausztria és Magyarország az imént megegyezett Törökországgal és ezzel megtörtént a legfontosabb lépés az előbb annyira kelletlen politikai helyzet megoldására. Ezzel együtt a monarkia viszonya ama nagyhatalmakkal, a melyek az annexió első behatás alatt el voltak kedvetlenedve, ismét barátságos lett, úgy hogy Európa békéjének föntartását teljesen remélni lehetne, ha Szerbiában nem volna forrongás.

Ebből a monarkiára nézve annak szüksége következik, hogy végre a Szerbiához való viszonyt tisztázhassa. Ausztria és Magyarország most már teljes bizonyságot akar szerezni arról, vajjon Szerbiának háborús szándéka van-e vagy nincs. Ha az előbbi esetről lenne szó, akkor itt inkább a fegyverrel minél előbb való elintézést választanák, mint a fegyveres béke mostani állapotát, a mely sok pénzt leköt és melynek tartama előre nem állapítható meg. Szerbiának tehát alighanem rövid idő mulva választania kell. A szerb kormányhoz előreláthatóan azt a kérdést fogják intézni, mi a czélja a fegyverkezéssel és válaszától függ Ausztria Magyarország további elhatározása.

A Szerbiával eddig tett tapasztalatok után nem lehet beérni azzal az egyszerű nyilatkozattal, hogy békés a szándéka, hanem ezt bizonyító tetteket, első sorban a rögtönös leszerelést kell követelni. Egymaga ez sem volna elegendő, hanem Szerbiának valamiféle biztosítékot kellene nyujtania, a mely lehetetlenné teszi, hogy a jövőben tetszése szerint megzavarhassa Európa békéjét. Ha Szerbia felelete kielégítő és ezt a feleletet további magatartása is megerősíti, természetesen senki sem fogja Ausztriában és Magyarországon magára vállalni azt a felelősséget, hogy könnyelműen konfliktust idézzen elő. Mindenesetre Szerbiától függ, mire határozza el magát Ausztria és Magyarország”.

Ekkor még Pétervárról azt táviratozták egy angol ujságnak, hogy az osztrák és magyar nagykövet február 18-án bizalmasan értesítette az orosz kormányt, hogy ha Szerbia nem szerel le, akkor Ausztriának és Magyarországnak el kell háritani a felelősséget a további eseményekért. A nagykövet kijelentette, hogy Ausztria és Magyarország nem szándékozik szerb területet állandóan okkupálni, de büntető expediczió valószinűen szükséges lesz. A „Daily Mail” tudósítója ehhez még megjegyzi, hogy Oroszország Szerbia iránt való nyilt szimpátiája mellett is semleges fog maradni. Ezzel szemben a „Times” tudósítója azt jelenti Pétervárról, hogy ott általánosan azt hiszik, hogy Ausztriának és Magyarországnak efféle lépése az európai háborút elkerülhetetlenné tenné.