Nemzetközi fellépés Szerbiával szemben

A pétervári külügyi kormány fölhatalmazása alapján az angol „Times” a következő közleményt hozta:
„Oroszország, Francziaország, Anglia, Olaszország és Németország barátságos előterjesztést fognak tenni Belgrádban, hogy rábirják a szerb kormányt arra, hogy Ausztriával és Magyarországgal való érintkezésében jobban válassza meg a hangot s oly módon viselkedjék, a mely korrekt politikához jobban illik.

Rá fogjuk kényszeríteni Szerbiát, hogy nyíltan, minden kétértelműség és minden föntartás nélkül fejezze ki azt az óhajtását, hogy nagy szomszédjával a baráti viszonyt ápolja és hogy arra való készségét fejezze ki, hogy a kereskedelmi szerződés dolgában közvetlen tárgyalást kezdjen a monarchiával. Reméljük, hogy a békepárt Bécsben, a melyet rosz tanácsadói háborúba szeretnének kergetni, ezt meg fogja érteni és ura lesz a helyzetnek. Bienerth báró beszéde, a melyben azt mondta, hogy a Belgráddal való tárgyalás még folyik, megengedi azt a reményt, hogy a válság békés megoldása sikerülni fog. Ha az osztrák és magyar háborúpárt mindenható lett volna, akkor Ausztria és Magyarország a legutóbbi szerb jegyzéket fölhasználta volna arra, hogy Belgrádot okkupálja.

Mi is azt hisszük, hogy a szerb választ egészen másképen kellett volna megfogalmazni. Ezt a választ a szerb kormány tudtunkon kívül és hozzájárulásunk nélkül szövegezte meg. A szerb kormánynak ebben a válaszában nem lett volna szabad arra a körtáviratára hivatkoznia, a melyben a konferencziáról mint biróságról beszél, a melyre dolgát rá akarja bizni, mert ezzel azt a föltevést keltette, hogy Ausztria-Magyarország a vádlott. Határozottan ki kell jelentenünk, hogy mi ezeket a kétértelmű kifejezéseket a legnagyobb mértékben roszaljuk.”