A magyar belpolitikai helyzet

A válság dolgában semmi változás. A király Bécsbe való visszatérése óta tökéletes szünet állott be.
A „Neue Freie Presse” egyik számában (mindjárt a király elutazása után) foglalkozott a magyar kormányválság megoldásával és gróf Andrássy Gyula miniszterelnök-jelöltségével.
A bécsi lap azt jövendőlte, hogy Andrássyt alkalmasint már e hó tizenegyedikén kijelöli miniszterelnökké a király, - sőt megjelölte a bécsi lap azt a programmot is, a mely szerint Andrássy kormányt alakítana. Gróf Andrássy – irja – már régóta határozott híve a fuziónak. Úgy az uralkodóval, mint a pártokkal szemben mindig azt az álláspontot képviselte, hogy a koaliczió helyébe egy új pártnak kell lépnie.

E párthoz csatlakoznának az alkotmánypárt tagjai, a néppártból többen s a függetlenségi pártnak legnagyobb része, Kossuth és Apponyi vezetése alatt. Andrássy előadta az uralkodó előtt, hogy az eddig szövetkezett pártok fuzióját katonai engedményekkel kell megkönnyíteni. Az uralkodó eddig vonakodott katonai engedményeket adni és az hallatszik, hogy engedményeket most sem, vagy csak a legszűkebb keretekben hajlandó adni az uralkodó. Bár a királynak ez a határozott álláspontja, Andrássy mégis késznek nyilatkozott arra, hogy a fuzió gondolatához visszatérjen és hogy ezt tegye kormányalakításának alapjává. Andrássy határozott híve a bankközösségnek, tehát az általa alakítandó kormány is a bankközösség alapján állna.

Mivel pedig Andrássy a programmját nyilvánvalóan Wekerlével, Apponyival és Kossuthtal egyetértve dolgozta ki, ebből bizvást arra lehet következtetni, hogy a függetlenségi párt két vezére el van szánva arra, hogy a Justh vezetése alatt álló kicsiny csoporttal, mely a bank szétválasztására törekszik, energikusan fölvegye a harczot. Ha az uralkodó úgy dönt, hogy Andrássyt jelöli ki az új kormány elnökének, akkor ez az államférfiú mindenesetre meg fogja kisérelni a pártok fuziójának létrehozatalát. És mivel ebben Wekerle, Kossuth és Apponyi is támogatja őt, a legnagyobb mértékben valószínű, hogy ez a kisérlet sikerülni is fog. Az új, egységes párt vállalkozni fog a választási reform megvalósítására.