Korcsolyázás Kairóban.

Az egész világból tömegesen tódulnak télen a tömött tárczáju emberek Egyiptomba, a melynek derült egéről a nyár verőfénye mosolyog le rájuk. Kairó ilyenkor megnépesedik idegenekkel, a kik kijátszák az idő forgását s elszökve a tél elől, boldogan élvezik a keleti éghajlat kellemességét, mialatt mi dideregve huzódunk össze télikabátunkban.

A gazdag idegenek mindent megkapnak jó pénzért Kairóban s még arra is van módjuk, hogy a legkellemesebb téli sportban, a korcsolyázásban is gyönyörüségüket leljék. Az egyiptomi verőfényben, pálmák alatt korcsolyázgatnak, de nem jégen, hanem simára csiszolt deszkapadozaton, kerekes korcsolyákat kötve a lábukra.

A kerekes korcsolya valóban nem más, mint négy kerekü miniatür szekér, a melyen ide-oda gördülhetnek olyan mozdulatokkal, mintha csakugyan a jégen korcsolyáznának. A lábakat éppen ugy kell mozgatni, mint a jégen való korcsolyázás alkalmával. Egyik olvasónk, ki jelenleg Kairóban tartózkodik, megküldötte nekünk az érdekes korcsolyapálya fényképét, melynek itt látható a sikerült reprodukcziója.

A pálmákkal körülvett korcsolyapályán egész sereg európai ember tölti az idejét a kellemes sporttal. A háttérben hidalaku faalkotmány van elhelyezve; ebbe kapaszkodnak meg azok, a kik még csak tanulgatják a kerekes korcsolyán való futkározást. Íme, a sok ezer éves Egyiptomban, a gulák közelében milyen modern európai mulatságban keresnek szórakozást az idegenek. Ha valamelyik Faraó hirtelen életre kelne a gula-sirjából s bekukkantana ide, alkalmasint ujból mumiává meredne nagy csodálkozásában.