A Rugby-labdarugójáték.

Az angol-szász népfaj ismeretes arról, hogy nagy kedvelője és terjesztője minden elképzelhető sportnak. Az angol-szászoknál azonban a sportot nemcsak az ügyesség, hanem főleg a testedzés szempontjából üzik.

A labdarugósportról pedig elmondhatjuk, hogy az nemcsak az angoloknál, hanem az északamerikaiaknál is valóságos nemzeti játék, a melyet télen-nyáron, a legnagyobb melegben, hidegben, esőben, vagy kaczagó napfény mellett egyaránt üznek. A labdarugósport iránt kétségtelenül fokozódik az érdeklődés az európai kontinensen is, mindazonáltal bámulatosan nagy tömegérdeklődést mégis csak angol és északamerikai területen tapasztalhatunk.

Egy labdarugó, vagy Rugby-mecscset Amerikában ötven, hatvanezer ember néz végig. Pillanatnyi felvétel után készült képünkön, a mely a harvardei és yalei amerikai egyetemi ifjuság Rugby-labdajátékát mutatja be, ezer és ezer ember tolong egymás hátán és lelkileg teljesen azonosítja magát az esélyes játék izgalmaival.

Természetes, hogy a labdarugócsoportnak megvan a saját pártjuk, a melyik hangos nógatással buzdítja a játékosokat. Nem ritkán annyira elragadja a szenvedély heve a közönséget, hogy az ellentétes érzelműek parázs módon össze is verekednek, hogy nyomban kibéküljenek az uj rekord felett érzett öröm hatása alatt.

Nem hallgathatjuk el azonban azt a sajnálatos körülményt, hogy főleg Észak-Amerikában, a boxolóművészet hazájában a labdarugójátékosok rettentő kíméletlensséggel játszanak. Borda-, orr-, fej-, kar-, lábtörés nélkül ritkán fejezik be a mérkőzést, sőt halálesetek sem tartoznak a ritkaságok közé.

Az elmult évben negyvennél többen haltak meg Amerikában a szenvedett sérülések következtében, a melyeknek sulyosságáról és a játékmodor erőszakosságáról fogalmat alkothatunk, ha kiemeljük, hogy az amerikai labda-, különösen a Rugby-labdarugók kőkemény lábvérteket, orrvédőket, ütér-, kar- és mellvédőket viselnek: ennek daczára oly erőszakosan játszanak, hogy a sulyos végezetü baleseteket még sem kerülhetik el. Képünkről, a mely a mérkőzők szenvedélyes rohamait, törtetését híven tükrözteti viszsza, szinte leri a játékszenvedély, a mely a mérkőzőket és a közönséget teljesen uralmában tartja.