A catch as catch can.

A catch as catch can. Birkózás, a melynél csaknem minden fogás meg van engedve. Tulajdonképen a görög-római birkózásból fejlődött, illetve ennek komolyabb, mondhatók brutálisabb formája.

Bár nem nélkülözi a művészi velleitásokat, s mint önvédelmi módszer is elsőrangu, mégis a kontinensen kissé veszélyes volta miatt elhanyagolják. Inkább az angolok és az amerikaiak, kik a boxoláshoz is szokva vannak – kultiválják.

E sportágnak legkiválóbb képviselői a professzionell-birkozók közt Hackensmidt, a többszörös orosz világbajnok, idáig alig szenvedett legyőzetést. Az amatőrök közt Humpchriss és D. elismert elsőrangu versenyzők.

A magyar birkozók a tavalyi olympiádon láttak először catch as catch can modorban dolgozni.

Mellékelve közöljük a főbb fogásokat:

1. Alapállás, 2. Egyszerü csipődobás gáncscsal (jobbláb kapcsolással) kombinálva. 3. Előbbi fogás védése olyképpen, hogy az ellenfelet felemeljük, s féloldalt hátra, a földre visszük. 4. Alsó fogás belső gáncscsal: a Lancesterick force fogása. 5. E fogás védése az által, hogy a támadó állát eltoljuk. 6. Vállcsavarás, gáncscsal. 7. Külső gáncs. 8. Amerikai kulcs láb áthuzással; oly fogás, a melyből nagyon nehéz kiszabadulni. 9. Lábbal beadott nyak kapcsolás (fél nelson fogás), ehhez a fogáshoz nagy technikai tudás és gyorsaság kell. 10. Az előbbi fogás két lábbal bekapcsolva a nyakat (dupla nelson). A fogás befejezése 11. A fél nelson (döntés). 12. Lábkapcsolás a földön. Veszedelmes fogás. 13. Karlehuzás gáncscsal. 14. Karlehuzás előlről, gáncscsal. 15. A hátsó alsó fogás védése. 16. Fél nelson lábbekapcsolással. Lancesterben és Amerikában gyakran használt fogás, míg Londonban veszélyes volta miatt tiltva van. 17. Láb és fej összekapcsolása: az ugynevezett Thomas-fogás. Mintegy két éve használják, védeni majdnem lehetetlen. 18. Vállcsavarás, gáncscsal. 19. A lábkapcsolásnak szellemes védése. 20. Válldobás lábemeléssel; nehezen keresztülvihető fogás. 21. A nyaknak lábbal való lekapcsolása rebur emeléssel kombinálva. 22. Ugyane fogás befejezése. 23. Csipődobás földről lábkapcsolással; a dobás pillanata. 24. Hídbetörés.