Nemes Marczell képgyűjteménye a Szépművészeti Múzeumban

Rohamosan fejlődő Szépművészeti Múzeumunk nagyszámú látogatói részére egyre több műélvezetről gondoskodik. Alig nyitotta meg új alosztályát, a japán gyűjteményt, a Lotz-, Munkácsy-, Zichy-szobrát és a modern külföldi festők számára újonnan berendezett másodikemeleti termeken, máris egy újabb kiállításról kell beszámolnunk.

Egy újabb kiállításról és üdvös újításról. Mert ezt a kiállítást nem a múzeum anyagából rendezték, hanem egy jeles magyar műpártolónak, Nemes Marczell királyi tanácsosnak adtak vele alkalmat, hogy nagy gyűjteményének egy részét, a régi mesterektől eredő festményeket, közönségünk szélesebb rétegeivel is megismertethesse.

Ily kiállítások a külföldi nagy műintézeteknél már régóta szokásban vannak. Hisz egy múzeum csak örülhet annak, ha időnként módjában áll látogatóinak egyes magánosok birtokában levő kiváló műkincseket is bemutatni. Nálunk ez a Szépművészeti Múzeum fölépítése előtt alig volt lehetséges, annál inkább örülnünk kell, hogy az intézet e tekintetben is ily korán hivatása tudatára ébredt. Az amateur képgyűjtés ügye Magyarországon még, igen gyönge lábon áll, vajha az efféle kiállítások hozzájárulnának a föllendítéséhez.