Képes oldal

1

A féltestű nő. Ezen a néven mutatott egy nőt egy elmés impresszárió, a ki tükrök segítségével ugy állított be egy háromlábu asztalt, hogy négylábunak látszott. E miatt a nézők abban a csalódásban voltak, hogy az asztal alja üres, a féltestünek nevezett nő tehát nem rejtette el sehol a lábait. Valóban ugy látszott, hogy féltestü nő van rá elhelyezve az asztalra, pedig ez a nő ott állt a két lábán, az asztal tükre mögött. Ma is látható még kisebb komédiás-bódékban ez a régen leleplezett ál-csodaszülött.

2

Pastrana Julia, a világhírü szakállas nő, a ki Mexikóban született. Bejárta nemcsak Amerikát, hanem Európát is, sok pénzt szerezve csunyaságának mutogatásával. Budapesten is volt és a Városligetben mutogatta magát. Ekkor készül róla ez az érdekes fotográfia, mely teljes borzasztóságában mutatja a csunyaságát. Felesleges megjegyeznünk, hogy nem akadt olyan férfi, a ki édes csókot óhajtott volna rabolni ezekről az ajkakról.

3
Hesinszki Hedvig, a legujabb szakállas nő. Ausztráliában született s most töltötte be a hatodik esztendejét. Ha csak a fejét látnók, azt kellene hinnünk, hogy nem nő feje ez, hanem egy fiatal férfié. A kis Hedvig, a kinek szépen kifejlett szakálla és bajusza van, nagyon furcsán fest mint kis leányka, bábuval a kezében. Mögötte áll a nevelője.

4
A világhírü sziámi ikrek, a kik a mult század közepén Európában is mutogatták magukat és Budapesten is megfordultak, a köldökük felett voltak összenőve.

5
A magyar csodaszülöttek, a kiket „szőnyi ikrek” néven ismernek. A két leány, Ilona és Judit, a keresztcsontjuknál voltak összenőve. 1801-ben születtek és 1823-ban haltak meg egyszerre.