Az éles puha korong

Sajátságosnak hangzik, de nincs benne semmi tulzás, hogy igen puha, ugynevezett kartonkoronggal fatárgyakat ugy ketté lehet metszeni, mintha csak borotvával dolgoztunk volna.

Régebben rendkivül sokáig tartott, a míg kemény tárgyakat fürészszel ketté vágtak, igazo könnyebbség azóta van csak, a mióta a korongfürészt használjuk, a mely óriási fáradság- és időmegtakaritást jelent.

Mindazonáltal ne feledjük el, hogy juthatunk olyan helyzetbe, hogy nem áll mindig a legkeményebb érczkorong a rendelkezésre, pedig nekünk szükségünk van arra, hogy valamit könnyen, gyorsan és szabályosan ketté messünk.

Erre érdekes kisérlet, a melyet ábrán mutatunk be, a hol egy rendkivül gyorsan forgó villamos készülékre egy kartonkorongot illesztünk. Ennek a korongnak a szélét késsel kiélezzük; a mi azonban nem jelenti azt, hogy az ilyen koronggal már vágni is lehetne minden egyéb segitség nélkül.

Ellenben, ha ezt a kartonkorongot a forgókészülék segélyével gyors forgásba hozzuk és a korong széléhez egy fadarabot, czeruzát stb. oda tartunk, a kartonkorong oly szépen átmetszi, mint a borotva, noha a karton és a fa keménységi fokozata között óriási a különbség.