Sakkjátszma drótnélküli táviróval

Nap-nap után érdekesebb hirek érkeznek arról, hogy a drótnélküli távirót minő gyakorlati sikerekkel lehet alkalmazni. Csak a közelmultban történt, hogy egy angol hajó összeütközött egy másik angol hajóval. Az összeütközés következtében az egyik hajó sulyos sérüléseket szenvedett, mire a másik hajó kapitánya, nemhogy segitett volna a sérült hajón, hanem teljes gőzzel elsietett a veszedelem szinhelyéről a saját hajójával.

Erre a megsérült hajó Marconi-táviróval minden irányban segitséget kérő táviratokat menesztett szét, a mi sikerrel is járt, mert tekintve, hogy ujabban a legtöbb modern hajó Marconi táviróállomással van felszerelve, a segitségül hivást két hajó megtudta, odasietett és a már sülyedni kezdő hajó legénységét, utasait mind megmentették.

Ez csak egy példa a sok ezer közül. A mi az érdekességet illeti, erre nézve mindenesetre első helyen áll az az eset, a melyet képünkön mutatunk be.

Ugyanis az amerikai Princeton-egyetem hallgatói, a kik a természettudományi szakot hallgatják, a drótnélküli táviró használhatóságát is kipróbálták, t.i. egy hajóstiszttel, a ki a brooklyni kikötő egyik hajóján volt, drótnélküli táviró segélyével végigjátszottak egy parti sakkot.