A Balkán-államok adóssága

Törökország konszolidált államadóssága 131 millió török font (11 török font = 10 angol fonttal). Ebből 86 millió olyan adósság, mely a Dette publique kezelése alatt áll. A többi 46 millió speciális kölcsönökből áll. Az összes török államkölcsönök biztositékául vámok, illetékek és az egyiptomi tribulum vannak lekötve. A török kölcsönök nagy része Franciaországban van plaszirozva. 

Monarchiánkban csak a török sorsjegyek egy része van elhelyezve, melyekből még 11.4 millió font nicsen kisorsolva, továbbá az 1911-ben megkötött ugynevezett vámkölcsön egy része és a Bagdad vasuti kölcsönök egy jelentéktelen része. A török vállalatok közül azelőtt nálunk a török dohányregie-részvényeket vásárolták. Az utóbbi években azonban ezek a részvények is Páris felé vették utjukat. A Keleti-vasutak részvényei monarchiánkban erősen elvannak terjedve. Ennél a vasutnál főleg a Wiener Bankverein van érdekelve. 

Nagyobb érdekeltsége van a monarchiának Bulgária pénzügyeiben.
Az 1889-iki 30 milliós és az 1902-iki 143 milliós bolgár államkölcsönt a Länderbank és az ő csoportja vette át. Ezeket a kölcsönöket a bolgár vasutakra és a várnai és burgasi kikötőkre kebelezték be. Az 1896-iki 30 milliós agrár-kölcsönben szintén része volt a Länderbanknak. Az 1909-iki 4 1/2 %-os aranykölcsönt a Wiener Bankverein vette át. 

A szerb államkölcsönök közül csakis a szerb államsorsjegyek, melyekből 33 millió frank bocsáttatott ki, és a szerb dohánysorsjegyek, melyekből 10 millió frank került kibocsátásra, vannak nagyobb tételekben elhelyezve Ausztriában és Magyarországban. A többi szerb államkölcsönök, mint az 1895-iki 4 %-os 355 millió frankos kölcsön, továbbá az 1902-iki 60 milliós, a 4 1/2 %-os 1907. évi 95 millió frankos aranykölcsön és az 1909-ben felvett 4 1/2 %-os 150 millió frankra rugó aranykölcsön tulnyomó részben Franciaországban van plaszirozva.

Görög kölcsönök monarchiánkban nincsenek elhelyezve.
A 700 millió frankra rugó görög aranykölcsönök nagy része Angliában, kisebb részben Franciaországban és Németországban van elhelyezve. 

A balkán államok adósságaiban tehát első sorban Franciaország van érdekelve. Utána következik Anglia és Németország, a negyedik helyet pedig monarchiánk foglalja el.