A gyufatröszt létrehozásának előkészületei

A gyufatröszt előkészitésének munkálataiban a kiküldött bizottság annyira haladt, hogy az összes magyar gyufagyárak értékét fölbecsülte és megállapitotta, hogy az alakitandó részvénytársaság egyes telepeiért milyen megváltási ár volna fizetendő.

Az érdekelt vállalatok október első napjaiban teljes ülést fognak tartani, amelyen a bizottság eddigi munkájáról be fog számolni és javaslatokat fog tenni a további teendőkre nézve. A bizottság a becsléssel párhuzamosan több elkelő budapesti pénzintézettel is folytatott tárgyalásokat az üzemek megváltásához, illetőleg a részvénytársaság megalakulásához szükséges 10-12 millió K tőke megszerzése végett. Ebben az irányban a tárgyalások eddig még nem vezették eredményre és igy a teljes ülés után még folytatandók lesznek.

A terv az, hogy az alakitandó részvénytársaság mind a magyarországi gyufagyárakat megveszi, a foszforos gyufák gyártására berendezett üzemeket megszünteti, többieket pedig egységes központi vezetés alatt folytatja és az eladásokat is egyöntetűen eszközli, amiből az is folyik, hogy az egyes gyufafajták árait is a központi vezetőség fogja megállapítani.

Egyelőre 10 - 15%-os áremeléseket terveznek, de szóba került az is, hogy a gyufák viszonteladási árait is a tröszt központi vezetősége állapitsa meg. Erről és más részletkérdésekre nézve azonban még csak a további tárgyalások folyamán fognak megállapodni.