Hogy fogom én ezt táblázatba rendezni!

Még csak március van, de már három merényleten túl vagyunk. Szerencsétlen Vilmoshoz rövid időn belül már másodszor hajítanak vasféleséget, az uralkodók pedig nem tehetnek mást, hullanak, mint a legyek.

A témát boncolgatva akaratlanul is eszébe jut az embernek, hogy vajon mi mindenre lehet szükség egy sikeres merénylet lebonyolításához. Az ügyben szakértőnek Svejket kértük fel, aki felvilágosít bennünket a legelemibb dolgokról.

„Ha maga meg akarná ölni a trónörököst vagy a császár őfelségét, először biztosan maga is összedugná a fejét valakivel. Több szem többet lát.

Ez is ad egy jó tanácsot, meg az is, és akkor mindent siker koronáz, ahogy a himnuszunk is mondja. Az a legfontosabb, hogy kivárja azt a pillanatot, amikor a fenséges úr éppen arra megy.

Mint a Luccheni úr csinálta, ha emlékszik rá, aki leszúrta a megboldogult Erzsébet királynőnket azzal a reszelővel. Előbb csak sétált őfelségével. Így bízzon meg az ember valakiben; azóta egy császárné se jár többet sétálni. És ugyanez a sors vár még nagyon sok mindenkire. Meglátja, Müllerné, egyszer még így jár a cár is meg a cárné”