Ferencz Ferdinánd Péterváron

Ferencz Ferdinánd trónörökös főherczeg február 7-én délután Pétervárra érkezett a czárhoz. A legnagyobb szivességgel és kitüntetéssel fogadták, az udvari ünnepélyek egymást váltották. Minden oldalról állitják, hogy a látogatásnak politikai a jelentősége, maguk az orosz lapok is ezt mondják. A keleti békének, a Balkán-országokra nézve a két uralkodó közös megegyezésének és barátságának jele a trónörökös látogatása.

Ezt maga Oroszország készitette elő, mikor a czár az őszszel Budapestre, királyunk látogatására küldte nagybátyját, Mihály nagyherczeget, Ferencz Ferdinánd főherczegnek egy ezredet ajándékozott, s katonai küldöttséggel üdvözölte. A kitüntetést viszonozni ment Pétervárra a trónörökös, a hol e hó 12-ikéig maradt.

A látogatás alkalmából az orosz lapok megemlékeznek Magyarországról is. A pétervári „Birsevija Vjedomoszti” „Oroszbarát magyar hangok” czímű vezérczikkben azt írta, hogy a magyar sajtó osztatlan rokonszenvvel üdvözölte Ferencz Ferdinánd főherczeg Pétervárra utazásának a hirét. A miből kitünik, hogy Magyarországon mindinkább szükségét érzik az Oroszországgal való kibékülésnek.


A nevezett lap a magyar sajtó czikkeiben azt az őszinte kivánságot látja, hogy legyen vége annak a nemzeti gyűlőlségnek, a melyet a magyar nép 1848 óta Oroszország ellen táplál. Olyan politika, a mely azoknak az akadályoknak az elháritására irányul, a melyek a magyar sajtóban most hangoztatott kívánságok megvalósitásának utjában állottak, természetesen közelebb fogja hozni a magyar nemzetet Oroszországhoz, a melynek művelt társadalma már régen nagyrabecsüli a magyar nemzet hőseit és költőit.

A felköszöntők
Február 8-án este udvari ebéd volt, melyen megjelentek a nagyherczegek és nagyherczegnők, a külügyminiszter, a hadügyminiszter és az osztrák-magyar nagykövet.
Miklós czár a következő felköszöntőt mondta:
„Boldog vagyok, hogy önt körünkben láthatom s Ő Felsége Ferencz József császár és király egészségére és császári Fenséged egészségére üritem poharamat.”

Ferencz Ferdinánd főherczeg erre a következőleg válaszolt:
„Ő Felsége Ferencz József császár és király nevében és saját nevemben köszönetet mondok császári Felségednek az ép most mondott szeretetreméltó szavakért. Mélyen meghatva a kegyes fogadtatástól, Felséged egészségére és Ő Felségeik Mária Feodorovna és Alexandra császárnék, valamint az egész császári család egészségére emelem poharamat.”