Husbehozatalunk Romániából

A szerb husimport elmaradása következtében kétszeres jelentősége van Magyarországra nézve a román husbehozatalnak. Az import körül azonban a háborus viszonyok folytán sok nehézség támadt. Ezeknek a bajoknak főforrása a vasuti szállitásra vonatkozólag ujonnan kiadott rendeletben keresendő.

Ez uj rendelkezés, mely most lépett életbe, megtiltja, hogy a magyar államvasutak személyvonataihoz kapcsolt vaggonokban lehessen továbbitani Budapest felé a román hust. A vasutigazgatóság ez az intézkedése erősen drágitja a behozatalt s annál indokolatlanabb, mert határozatát azzal okolja, hogy a pálya Porta-orientalis körül nagyon meredek, holott nyilvánvaló, hogy a pálya ezelőtt is meredek volt s akkor, amidőn a szerb importtól Magyarország megfosztódott, az ilyen husdrágitó intézkedés sulyosan sérti a magyar érdekeket a rendelet következtében beálló késedelmekkel.

Az érdekeltek elhatározták, hogy a MÁV. forgalmi igazgatóságát felvilágositják a bajokról és sürgős adminisztrativ intézkedést fognak kérni, hogy a román husszállitmányok számbavehető késedelem nélkül érkezzenek meg Budapestre.