Holland békeajánlat a boer háboruban

Londonban és Hágában e hó 4-én hozták nyilvánosságra a hollandiai kormány jegyzékét és Angliának erre adott válaszát a boer háboru befejezésére nézve. A hollandiai jegyzék csakugyan azt javasolta, hogy Anglia adjon szabad közlekedést az európai boerok képviselőinek, a kik aztán rábeszélnék a harczoló boerokat a fegyver letevésére.

Az angol kormány pedig kijelenti, hogy az európai boerokat nem tekintheti olyan feleknek, a kikkel tárgyalhat, mert a boer földön Steyn és Schalk-Burger parancsolnak csak. Ha a harczoló boerok békét akarnak, forduljanak Kitchenerhez. Az angol válasz ezzel nemcsak hogy nem vetett véget a béke reményének, de egyenesen megmutatja az útat arra. A benyomás, melyet a jegyzékváltás keltett kedvező volt, de Krüger környezete makacs kételkedéssel fogadta. Salisbury angol miniszter elnöknek február 5-iki beszéde is fokozta Krügerék bizalmatlanságát.

Megerősitik azt a hirt, hogy Franczia- és Oroszország helyeselte a hollandi kormány kezdeményező lépését, de nem hajlandó azt diplomácziai uton támogatni, mert szigoruan ragaszkodik semlegességéhez ugy Franczia-, mint Oroszország is.

Az angol képviselőházban febr. 6-án Canning kérviselő azt kérdezte, van-e alkalom, hogy az iratváltást Steyn és Schalk-Burger tudomására hozzák. Balfour, a kincstár első lordja azt válaszolja, hogy a jegyzékváltás másolatait levélben elküldték Milner főbiztosnak, a ki táviratilag azt az utasitást fogja kapni, hogy Kitchener értesitse, hogy az iratokat a harczban álló boerokkal közölje.