Kis gazda rovat

Nyolczszázkilenczvenhat láda katiczabogár

A piros hátú, pettyes katiczabogárról a gyermekek is tudják, hogy hasznos, pusztítja a levéltetveket s ezért valóságos áldása a kerti gazdálkodóknak. E tulajdonsága miatt valóban elsőrangu fontossággal biró szerephez jutott a katiczabogár Kaliforniában, a hol már évek óta levéltetvek tették tönkre a sok millió hektár kiterjedésü gyümölcsösöket.

Próbálkoztak mindenféle szerrel, de egy sem vált be.
Gondoltak a katiczabogár segítésére is, de nem tudták, miképen szedjenek annyit, a mennyi a rengeteg terjedelmü telepeknél szükséges. A véletlen ezután itt is segített. Találtak ugyanis a tengerpart közelében a téli hónapokban megfagyott állapotban levő katiczabogártömegeket, a mik itt téli álmukat aludták.

Milliárdokra ment a számuk a bogárkáknak s most már csak az összegyűjtésükről volt szó. Szita gépeket készítettek s mint a babkávét tisztították meg a földes s egyéb haszontalan részektől a valóban babszemekhez hasonló bogarakat. Ezután óriási zsákokba öntötték s elszállították őket az állami hűtőházakba, a hol jégszekrényekben tartva őrizték a katiczabogár tömegeket tavaszig, a mikor a jelentkező gazdák közt osztották ki métermázsás adagokban.

Ezek pedig egyszerűen szétszórták a földjükön s a mikor az első napsugarak kisütöttek, a megdermedt bogarak is új életre keltek. Már az első nyár után kitünően sikerült a termés, a bogarak is jól meghíztak a kártékony levéltetveken s a tél közeledtével ösztönszerüen visszavándoroltak régi lakásukra s ott költötték ki petéiket.

Azóta, négy-öt esztendeje, valóságos állami felügyelet alatt élnek a katiczabogarak s ők is és a gazdák is nagyon meg vannak elégedve egymással. Ez az eljárás a gyakorlati entomologia egyik legszebb érdeme és a siker oroszlánrésze E. K. Carnes amerikai tudós fáradhatatlan munkásságát illeti. A mostani télen 896 láda katiczabogarat tartanak az állami hűtőházban, a mi csekély harmincz millió darab bogárkának felel meg. 


A konyhakerti magvak termesztése

A földmivelésügyi minisztérium a magtermesztésre alkalmas vidékeken kisebb magtermesztő telepeket rendeztetett be, hogy a konyhakerti magtermesztés a nép szélesebb körében meghonosuljon.

Lesznek tulipán, jáczint és egyéb virághagymákat termesztő telepek is, mert különösen e téren nagy az import, holott a mi kedvezőbb klimatikus viszonyaink mellett kellő hozzáértéssel, nagy eredményeket lehetne elérni.