Bajnoki gyaloglóverseny.

Magyarország 10 kilométeres gyalogló bajnoka 1909. évben Szablár Pér (Budapesti Torna Club).

A Ferenczvárosi Torna Club rendezésében vasárnap délután folyt le először Magyarország 1909. év 10 kilométeres bajnoki gyaloglóversenye. A verseny a gödöllői országut 6-os és 11-es kövei között volt. Az idő nem nagyon kedvezett, amennyiben visszafelé erős ellenszéllel küzdöttek az indulók, ami az időkben kifejezésre is jut.

A versenyben – Paxián és Szücs kivételével – minden számbavehető hazai gyalogló indult s ehhez képest magas színvonalu versenyt láttunk. Szablárban tényleg a jelenlegi legjobb magyar gyalogló lett a bajnok.

Jelenleg nagy formában van s ha visszafelé nem kell ellenszéllel küzdenie, megjavítja a rekordot. Szépen, kifogástalanul gyalogol, lépései hosszuak, szívós ember, de azt hisszük, hogy a felsőtest munkája nem elég hatásos. Különösen rövidebb távokon lesz majd ez látható.

A második helyezett Mazák Károly szimpatikus fiatal gyalogló. A gyalogláshoz szükséges sok előnnyel rendelkezik, de hiányzik nála a legfőbb, az erős szervezet. Ezt a hiányát nagy akaraterejével igyekszik pótolni és tényleg majdnem az egész távot Szablár mellett, vagy közvetlen mögötte tette meg s csak az utolsó kilométereken maradt el 200 méternyire.

Bergmann Károly, a harmadik helyezett igen szépen fejlődő ifju versenyző. Késő tavasszal indult először, majd megnyerte a Sport-Világ junior gyaloglóversenyét, végül vasárnap, számos régi gyaloglót maga mögött hagyva harmadik lett. Ha nagyobb önbizalma lett volna, ugy közelebb végezhetett volna Szablár és Mazákhoz.


A versenyt a FTC. részéről Horváth Ferencz rendezte, míg a MASz. nem volt hivatalosan képviselve. Természetes, hogy nem volt elegendő hivatalos kisérő sem minek következtében bizony gyanus gyaloglások és vezetések is előfordultak. Horváth Ferenczet azonban a legnagyobb elismerés illeti, mert a maga részéről mindent megtett s hogy a verseny zavartalanul lefolyt, tisztán az ő érdeme.

A 9 emberből álló mezőnyt fél öt órakor indították el a 6-os kőtöl. Szablár és Mazák mindjárt élre kapnak s erős tempóban kezdik az első kilométert. Manglitz valamivel elmarad, vele tart Bergmann, mögöttük Patak, Ráday, Singer és Lapos, míg Friedmann mindjárt kezdetben elmarad.

A sorrend nem változik a fordulóig, csak a távolságok az egyes versenyzők között. Szablár fordul elsőnek, ideje 26 p. 20 mp. és Mazákkal, ki kissé elmaradt, itt már nagyon vezetnek. Manglitz frissen halad nyomukban, nem sokkal mögötte Bergmann és Patak. Forduló után felnyomul Singer. Nyolcz kilométer után Manglitz feladja a küzdelmet.

A győzelem kérdése már eldőlt. Mazák verve van. A harmadik helyért Bergmann, Singer és Patak között küzdelem folyik, amiből Bergmann könnyen kerül ki győztesnek, a kétesen gyalogló Singer pedig megveri a fáradt Patakot. A távot mindenki a kötelező időn belül tette meg.

Részletes eredmény a következő:
1. Szablár Péter (BTC.) bajnok                                     53 p. 14.3 mp.
2. Mazák Károly (MTK)                                                  54 p. 19.4 mp.
3. Bergmann Károly (KőbTE.)                                    55 p. 25.3 mp.
4. Singer Béla (BAK)                                                        55 p. 32 mp.
5. Patak János (MTK.)                                                    57 p.
6. Ráday Iván (Typographia SC.)                              58 p.
7. Lapos Sándor („Bácska” Szabadka)                     59 p. 06.6 mp.
8. Friedmann Gyula (BAK.)                                         60 p. 09.4 mp.