Szekrényessy Kálmán, a magyar uszósport doyen-je

Szekrényessy Kálmán, a magyar uszósport doyen-je, aki 1880-ban, augusztus hó 29-én 6 óra 40 percz alatt átuszta a Balatont Siófoktól Balatonfüredig, ez évben 30 éves jubileumát ülte meg annak a nevezetes bravurnak, melyet 1879. augusztus hó 4-én vitt véghez Németországban.

Szekrényessy ugyanis a bajorországi Lindau-ból 7 óra 23 percz és 11 másodpercz alatt átuszta a Boden-tavat a svájczi Romanshorn-ig. A Boden-tónak ez a távja körülbelül 4-6 kilométerrel hosszabb volt a Balatonénál és Szekrényessy kisérletét megnehezítette azon körülmény, hogy az erős nyugati szél szembe fujt az uszóval; továbbá Szekrényessynek mitsem volt szabad ennie és innia a tóban; a kisérőladikok 400-500 méternyi távolságra közelítették csak meg és a tó vizének hőfoka 17.4 – 17.8 Celsius foknyi volt csak.

A bodeni tó átuszójának kisérleténél számos németországi előkelőség volt jelen és a Szekrényessy bravuros uszásának eredményére közel 300,000 márkát nyertek a németországi sportférfiak az angoloktól és a francziáktól. Képzelhető, hogy a németországi és svájczi sportkörök milyen spontán lelkesedéssel fogadták a magyar heroszt, akit a német uszósport megalapítójának tartanak még ma is.

Ez kifejezésre is jutott a 30 éves jubileum alkalmával, mikor közel 130-140 németországi sportman és sportkör díszei feliratokban üdvözölte a kitünő magyar mestert. Annak idején pedig még a német császár is elismerőleg emlékezett meg Szekrényessy bravuros törekvéséről.

Mult napokban a Balaton első átuszását, mint jubileumot jelezték a lapok, amit most Szekrényessy Kálmánnak hozzánk intézett sorai alapján rektifikálunk. A Balaton átuszásának csak 1910-ben lesz 30 éve s addig is az uszósporttal foglalkozó szakkörökre bízzuk, hogy ráérhessenek gondolkozni afelett, milyen megérdemelt ováczióban részesítsék 30 év után a magyar uszósport élő atyamesterét: A németek példája megmutatja, hogy az emlékezésnek és elismerésnek a sportban is helye van.