Az északi sark felfedezése

Lapunk legutóbbi számában hirt adtunk arról, hogy Cook Frigyes dr. amerikai utazó elérte az északi sarkot és ott kitüzte az amerikai csillagos lobogót. Bár akadtak kételkedők, a kik kétségbevonták a hir valóságát és hivatkoztak arra, hogy Nansen visszatérése idején szintén azt hiresztelték, hogy elérte a sarkot, Cook dr. határozott jelentésével szemben, a melyet a Shetland-szigetekről hazájába küldött, el kell némulnia a kételkedésnek.

Igen érdekes ebben a tekintetben Nordenskjöld sarkkutató nyilatkozata, a ki kijelenteti, hogy Cook dr.-t mindig a legkiválóbb kutatók egyikének tartotta, s egy perczig sem kételkedett abban, hogy valóban elérte az északi sarkot. Nordenskjöld szerint Cook dr. hihetetlen energiával biró férfiu. Az idő rövidsége, a mely alatt Cook dr. világraszóló sikeres utját megtette, szintén nem lehet irányadó.

Cook dr. a befagyott jégmezőkön minden kerülő nélkül halahatott előre czélpontja felé s minél egyszerűbb volt a fölszerelése, annál gyorsabban juthatott előre. Április 21-ike, a mely napon a mult esztendőben Cook dr. jelentése szerint elérte földünk legészakibb pontját, a 87 fok 6 perczét, a mikor már csak 174 tengeri mértföldnyire volt az északi sarktól. Két évvel később e napon tüzte ki Cook az északi sarkon az amerikai lobogót.

Peary sikerei után kétségtelennek látszott, hogy az északi sark fölfedezése már csak idő kérdése. Magának csak az abnormis időjárás, a melynek folytán mindenütt nyilt viz akadályozta utjában, kényszeritette a visszatérésre, de nem mondott le arról a tervéről, hogy valóban el is jusson az északi sarkhoz. A mikor visszatérése után Roosevelt elnök üdvözölte a bátor kutatót, Peary igy felelt: Expediczióm eredménye, hogy az északi sark elérése fele olyan egyszerü dolog lett.

Bebizonyosodott, hogy csakis egyedül az ember és az eszkimó-kutya alkalmasak sarkvidéki vállalkozásra s hogy az amerikai ut az utóbbi tizenöt évben tökéletesitett eszközökkel a legpraktikusabb a czél elérésére. Cook dr. is ezt az utat választotta, a melyen megelőzte Pearyt, a ki joggal remélhette, hogy az ő nevéhez fog fűződni az északi sark fölfedezésének dicsősége.

De megadatott Pearynek az elégtétel, hogy néhány napra rá tőle is megérkezett a távirat, mely jelezte, hogy ő is felfedezte az északi sarkot. Tehát Peary is igazolja, hogy Cook valóban elérte az északi sarkot és csak időbeli véletlen és mondjuk: szerencse kérdése volt, hogy ki jutott el elsőnek földünk északi sarkára.

A legutolsó perczekben azonban a két sarkutazó – valósággal versenyeztek az elsőségért, egymás ellen támadtak. Peary azt állitja, hogy ő a felfedező, Cook viszont magának vitatja az elsőséget. A vita kezd már elmérgesedni és a tudományos világ nézete és szimpátiája is kezd megoszlani.