Dr. Salimbini

A párisi Pasteur-intézetnek, a honnan már sok nevezetes felfedezés hirét jelentették, ujból szenzácziója van. Arról szól ugyanis a hír, hogy dr. Salimbi, az intézet egyik fiatal, de nagyon buzgón kisérletező, komoly orvosa felfedezte volna a kolera elleni oltóanyagot.

Hogy vajjon ez a felfedezés megfelel teljesen a tényeknek, t. i. hogy az ellenőrző kisérletek mindenben igazolják-e az oltóanyag hatását? egyelőre kérdéses. Ha talán mégis az derülne ki, hogy az oltóanyag némi javitásra szorul, az még nem zárja ki a felfedező érdemét. Ezek a felfedezések ugyanis rendszerint azzal vannak egybekötve, hogy bizonyos módosításokat igényelnek a szérumanyagok.

A felfedezés hire különben orvosi körökben nagy szenzácziót keltett, mert különösen az indiai gyarmatokban, Oroszországban igen sokan pusztulnak el kolerában, így tehát évente ezer és ezer ember életét lehetne megmenteni. Ismerve a párisi Pasteur-intézet komoly tudományos jelentőségét, nem kételkedhetünk abban, hogy a szerum felfedezése közel jár a valósághoz.

Most különben a szerumot kolera által inficziált vidékeken próbálják ki.