Kossuth Ferencz nyilt levele választóihoz

Kossuth Ferencz kereskedelmi miniszter, Czegléd város országgyűlési képviselője, a következő nyilt levelet intézte a czeglédi választópolgárokhoz:

Mélyen tisztelt polgártársaim és választóim!
A függetlenséi és negyvennyolczas párt, a mely az én elnöklésem és vezetésem alatt lett kis ellenzéki töredékből a képviselőház többségévé, az ország ügyei intézésének részesévé a nélkül, hogy ebből kifolyólag elvi álláspontjából bármit is föladni kénytelen lett volna: ez a függetlenségi párt engem tegnap leszavazott és ezzel bizalmatlanságot szavazott nekem.

E valóban meglepő és elszomorító ténynek oka nem valami elvi eltérés, mert az az álláspontot, a melyet én toltam előtérbe, hogy a függetlenségi pártnak, mint többségnek gyakorlati kormányzási programmal kell birnia és hogy ez nem lehet más, mint a gazdasági önállóság, a pártnak minden egyes tagja most is osztja. Nem is volt és nincs is a pártnak olyan tagja, a ki az önálló magyar nemzeti banknak a fölállítását ne követelné és ezért nem volna hajlandó tovább is folytatni a küzdelmet. A szakadás oka az volt, hogy hónapok óta kézzel foghatóvá vált, hogy a pártnak egyrésze nehezen türte el az én vezetésemet és ez annyira nyilvánvalóvá kezdett lenni, hogy ellenségeink engem már vezetett vezérnek kezdtek nevezni. Már pedig, ha egy küzdő pártnak vezére nem vezet, hanem vezettetik, akkor a győzelemre minden kilátás elenyészik.