Lambert gróf

A repülés művészete terén, ugy látszik, a francziák és az angol-szász faj viszik el a dicsőség pálmáját a németek elől. A francziák, amerikaiak, angolok eddig is bámulatos rekordokat értek el, a jövőre való tekintettel pedig csaknem kétségtelen, hogy még bámulatraméltóbb eredményeket fognak felmutatni.

Az már eldöntött tény, hogy a németek a kormányozható léghajóval még csak a nyomába sem léphetnek a kormányozható repülőgépnek. Sőt az is körülbelül eldöntött tény, hogy nem a kormányozható léghajóé, hanem a kormányozható repülőgépé a jövő. Ebből a szempontból Blériot, Latham, Curtiss, Farman, Delagrange, Ferber, Wright-testvérek stb. ma a repülés technikája terén kész oktatómesterek és nagy a valószinűség, hogy az ő rendszereik fogják a repülőgépek tökéletesítésének alapjait képezni.

Az emlitett aviatikusok valamennyien külön rekordokat értek el részint gyorsaság, részint biztos fordulatok, részint tartós repülés szempontjából, most pedig legujabban Lambert gróf tartós, valamint magas repülés és preczizitás tekintetéből teremtett uj rekordot. Maga Lambert gróf, a ki Juvisyből átrepült Párisba, elismerte utóbb, hogy vállalkozása nemcsak merész, hanem veszedelmes is volt, mert oly magasságba merészkedett fel, hogy a legcsekélyebb balesetnél is életével fizette volna meg a merészségét.

Elég egy tekintetet vetni a sikerült fénykép-reprodukczióra és el kell ismernünk, hogy a mikor a levegőben való stabilitás kérdése még megoldatlan, feltétlenül koczkázatos dolog volt Juvisyből átrepülni Párisba.