Lambert gróf Páris felett

Október 18-án Lambert gróf, a kiről itt ismételten megemlékeztünk már, mint Wilbur Wright első tanitványáról és a modern siklócsónakok egyik kezdeményezőjéről, avval lepte meg a párisiakat, hogy repülőgépével elrándult az óriási háztenger fölé. Páristól mintegy 20 kilométernyire szállt fel, az Invisy sur Orge határában fekvő „Port-Aviation” nevű aerodromból, a hol ezidőben (okt. 3-tól 21-ig) a kéthetes nagy párisi repülőverseny folyt.

Folytonosan emelkedve egyenesen az Eiffel-torony irányában vette útját, majd a torony teteje fölött, annál jóval nagyobb magasságban egy kört irt le, s végül 55 perczig tartó repülés után szerencsésen visszaérkezett kiindulása helyére. Bár ez a légi út csak főleg Párisban a közvetlen szemlélők között keltett oly óriási lelkesedést, mint Blériotnak a csatornán való átrepülése, merészség dolgában mégis méltán vetekedhetik vele, sőt talán még nagyobb „vakmerőségi rekord”-nak is tekinthető.

A mig ugyanis a csatornán való átkelésnél mint azt Latham esetei is bizonyitják – lehetett mentésre és mentési szolgálat szervezésére gondolni, addig a hatemeletes házak fölé merészkedő aviatikusnak menthetetlenül el kellene pusztulni, ha a motora ezekben a kritikus perczekben véletlenül felmondaná a szolgálatot.