A láthatatlanok világa mozgóképen

A kinematograph, miután öt világrészből már mindent összehordott, a mi érdekes, szórakoztató és tanulságos, most megint egy új tartományt hódított meg magának: a mikroscop csodás világát.

A tudomány és a technika szövetkezésének ezt a gyönyörü eredményét Commandon franczia természettudós kisérleteinek köszönhetjük, a melyekkel a Pathé Fréres világszerte ismeretes czég támogatásával végzett. Commandon t.i. a vérnek bizonyos parasitáit tanulmányozta a mikroscop és ultramikroscop segélyével.

Mindenki tudja, hogy a mikroscopot rendesen úgy szokás használni, hogy az asztalkára helyezetett praeparatumot alulról erősen megvilágitják, a rajta áthatoló sugarak a mikroscopba jutnak s a tárgyak nagyitott képe világos alapon sötéten jelenik meg, ha t.i. a tárgy részletei törésmutatóban és átlátszóságban eléggé különbözők.

Azonban azok az apró lények, melyek a praeparatumot benépesítik, rendesen annyira átlátszók, hogy ily módon megvilágitva, seemit sem látni belőlük. Kénytelenk vagyunk tehát a praeparatumot megfesteni; ez azonban a microbák halálával jár s a képen már csak az elhat testeket láthatjuk.

Azokat a csodálatos élénk jeleneteket, melyeket az ultramikroscopos megfigyelés elénk tár, kísérelte meg Commandon a kinematographfal megörökiteni és pedig teljes sikerrel. Megjegyzendő, hogy a kinematographot a mikroscoppal kapcsolatban már előtte is alkalmazták az ú.n. Brown-féle mozgás tanulmányozására. (Azt a sajátságos vibráló mozgást nevezik így, a melyek folyadékban vagy gázban lebegő igen kis részecskék mutatnak a mikroscop alatt s a melyek közvetlenül a folyadék ill. a gáz moleculái mozgásának tulajdonit a fent emlitett kisérletekkel támodatott elmélet.)

A berendezés, mellyet Comandon használ, az 1. ábrán látható.Jobbról balra haladva látjuk a vetítőlámpát, két lencsét közben a vizhűtővel, diaphragmát, forgó korongot a felesleges sugárzás felfogására, a vízszintes mokroscopot s a kinematographot.

A másik két ábra evvel a berendezéssel készült felvételeket mutat. A 2. ábra a spirocheta gallinarum.mal fertőzött tyúk egy csepp vérét. A 3. ábra az álomkór okozójával rokon trypanosomával fertőzött egér vérét mutatja.

Mindakettő csak igen tökéletlen fogalmat nyújt arról a látványról, melyet az ernyőn lepergő képek adnak. Arra azonban elegendők, hogy figyelmünket felhivják e mocrokinematographia jelentőségére a kutatásban, az oktatásban s a tudomány népszerüsitésében.