Léghajóüldöző ágyu

A hadi technika terén most, a mint azt több izban jelentettük, nagy gondot okoz, hogy mikép lehetséges a léghajók, vagy idővel a repülőgépek felülről jövő borzalmas ostroma ellen védekezni. Mert a levegőbeli közlekedési és támadóeszközök csakugyan végzetesekké válhatnak harczban valamely ellenfélre.

Ez okból arra gondoltak, hogy talán lehet léghajóüldöző ágyukat késziteni. Készitettek is, a mint ezt pl. a mellékelt ábra mutatja.

Nagyerejü automobil – szekéren száguld végig az ágyu, a melynek csöve aztán nyilegyenesen zenitlövésre is beállitható. Nemrégen rendes ágyukból próbáltak ezer mérenyi magasságban lebegő ballonokra lövöldözni. A siker, a hirlapi közlések szerint, elmaradt, mert az ágyulövéssek számát nagyon kellettt szaporitani, a míg a ballont szétlőtték.

Talán más eredményt mutat fel az uj ágyu. Mindenesetre rendkivül érdekes és számbavejető találmány, de egyelőre még eldönthetetlen, hogy miképpen fog beválni a gyakorlatban, mert ahoz, hogy használhatóságáról birálatot mondhassunk, szükségünk van egy – háborura.

Ettől pedig Isten mentsen.