A válság-Gróf Héderváry látogatásai

Gróf Khuen-Héderváry Károly deczember 21-kén folytatta látogatásait. A gróf Andrássy Gyulánál és Kossuth Ferencznél tett látogatásáról gróf Héderváry így nyilatkozott a „Budapesti Napló” munkatársa előtt:
- Mindig becsültem Andrássy Gyulát is, Kossuth Ferenczet is, mert mind a kettőjüket mint elvi alapon és magas szinvonalon álló államférfiakat tisztelem. Mostani beszélgetéseink során csak fokozódott irántuk való nagyrabecsülésem.

A saját működéséről így nyilatkozott Héderváry:
- Ha itt jó helyzet lett volna, nem mertem volna abba belenyulni, mert attól féltem volna, hogy ronthatok rajta. De mivel ugyis a lehető legnagyobb mértékben elrontott helyzetre akadtam, ennélfogva nyugodt vagyok az iránt, hogy működésemmel ezen vagy javíthatok, vagy – legalább is nem ronthatok.

Héderváry vállalkozásáról különben azt jelentették, hogy lényegesen eltér Lukácsétól. Míg Lukács a Justh-pártban kereste az óhajtott kormányzó-többség zömét. Héderváry a jelenlegi guvernementális pártok elemeivel igyekszik megteremteni a kibontakozást, a melynek főként hatvanhetes jellege és iránya volna. A király mindkét eltérő tervre nézve megadta azt a fölhatalmazást, hogy megkiséreljék megvalósítását s a döntést azért tartotta fönn magának, hogy aztán a végleges eredmények egybevetésével határozzon. Itt tehát két különböző jellegű vállalkozásról van szó, melynek csak a czéljai egyezők, úgy hogy rendes viszonyok között nem egyszerre kellett volna jönniök, hanem egymás után.

Kossuth Ferenczczel hosszabb ideig tárgyalt gróf Khuen, s a „Budapesti Hilap” úgy értesül, hogy e tárgyalásnak inkább tudakozódó jellege volt. Gróf Khuen ismerni akarta Kossuth Ferencz álláspontját a mostani helyzetben, de kifejezte abbeli óhajtását is, hogy az egész függetlenségi párt, tehát Kossuthék ép úgy, mint Justhék vegyenek részt a kormányzásban. Gróf Héderváry szerepe tulajdonképen az elentétek egyengetése s ezzel a parlamenti kormányzás biztositása, hogy a függőben levő politikai bonyodalmak nélkül lehessen megoldani.

Olyan oldalról, a hol Héderváry intenczióit és eljárásának rugóit ismerik, azt az informácziót kaptuk, hogy a gróf minden óhajtása az, hogy parlamentáris kormány alakuljon és hogy a legkedvezőtlenebb esetben, ha ugyanis minden ilyen kirsérlet meddő maradna, akor olyan átmeneti jellegű kabinet alakuljon, mely a legsűrgősebb kormányzati ügyek elintézése mellett a békés megegyezést és parlamenti kormányzást biztositsa vagy előkészítse.

Ha pedig gróf Héderváry vállalkozása a parlamenti kormányzás biztosítására sikertelen marad, ennek fő és tulajdonképen való oka az, hogy sem ő, Khuen-Héderváry Károly, sem pedig Lukács László semmi olyan nemzeti követelés megvalósítását nem biztositja, mely a követelt áldozatokkal csak egybevethető is lenne. Más szóval üres a tarisznyája mind a két királyi embernek. Sok mindent követelnek, de jóformán semmit sem hoznak.