Királyok szeme- népek sorsa

Kétoldalt olyan szemeket mutatunk be, melyeknek tekintetétől most a népek millióinak sorsa függ. Császárok, királyok és cárok szemei, ezeken a képeken szelídek, mozdulatlanok, de háboru vagy béke aszerint lesz, ahogy a szemek mosolyognak vagy haragos villámokat lövelnek. Mert királyok szeme – népek sorsa.

Bemutatjuk két oldalt a magyar kiskirályok szemeit is, azokét, akiknek tekintetétől a mi világunk békéje vagy háborúja függ. Mert a kiskirályok szeme - az a magyar nép sorsa.

Ezeknek a szemeknek tekintetét lestük az egész télen át s ezeket ügyeljük még most is, mikor tavaszi zsendülés reszket a levegőben s úgy szeretnők már, ha vége volna minden háborunak és a béke megnyugvásával engedhetnők át magunkat a megifjodo élet millió örömének.

De a császárok, királyok és cárok szemei örök rejtélyek, nehéz belőlük bizonyosat kiolvasni s még ma sem tudhatjuk, hogy vajjon ezt az esztendőt sorsunkért reszketve háboruban, vagy nyugalmunknak örvendve békességben fogjuk eltölteni.

A császárok, királyok és cárok szemei hideg mozdulatlanságban néznek reánk s az ég , mely fölöttük néha verőfénynyel kacag, néha pedig felhőkkel rejtőzik el, nem olyan rejtélyes, mint ezek a mozdulatlan szemek.

Ó, nézzük meg hát ezeket a szemeket!