Báró Bánffy Dezső

Báró Bánffy Dezsőnél hatalmasabb miniszterelnöke talán nem volt az alkotmányos új Magyarországnak. Akkora többséget teremtett magának, a mekkora egységes párt még nem ült miniszterelnök háta mögött a magyar parlamentben és olyan erővel nyomott el minden vele szembeszálló törekvést, hogy uralma megdönthetetlennek látszott. És mégis, mikor e teméntelen sereg se menthette meg a bukástól, olyan árván, oly egyedül maradt, mint a kinek egyetlen egy hive se volt soha.

Mi okozta bukását:mindenki tudja. Épen kérlelhetetlen hatalmi ereje, az ellenzéssel szemben való erőszakos türelmetlensége, a mely valósággal föllázította az általa megtizedelt ellenzéket és olyan szenvedelmes ostromra ingerelte, a milyet odáig a parlament még nem látott és a mely Bánffy Dezsőt is leterítette.

De a milyen érthető volt az ellenzék elkeseredése, annyira hozzátartozik az igazsághoz annak megállapítása, hogy báró Bánffy Dezső az ő kíméletlen hatalmi politikáján nem magáért a hatalom birásáért és élvezéséért folytatta. Neki nagyszabású programmja volt, a mely a nemzeti követelések fokozatos megvalósítását a nemzet és a korona között való teljes összhang és kölcsönös megértés alapján tervezte. Szent meggyőződése volt, hogy ez a programm a leghelyesebb, hogy nemzete üdvét legjobban az ő módszere szerint szolgálja és ezért akar zavartalan hatalmat, hogy zavartalanul működhessék tervei megvalósításán. A czélt dicsőnek érezte és elfogadta azt a tételt, hogy a czél szentesíti az eszközöket. Ezért nem volt válogatós az eszközeiben és ezért törekedett nem meggyőzni, hanem a politika küzdőteréről a legerőszakosabb úton is eltávolítani azokat, a kiknek más véleményük lévén a nemzeti boldogulás legalkalmasabb eszközeiről, törekvései akadályának tartott.

Később kiderült, hogy ez a kiméletlenség, a melylyel ellenfeleinek csak példát mutatott a vele szemben való eljárásra, - hiba volt. És a politikában a hiba veszedelmesebb és súlyosabb a bűnnél. Bánffy Dezsőnél irtozatosan, egy borzasztó bukással kellett meglakolni, nem azért, a mit csinált, hanem azért, a hogyan csinálta, A rosz taktika megdöntötte és semmissé tette a nemes akaratot. Nem a hatalom elvesztésével bünhődött Bánffy Dezső legfájdalmasabban, hanem azzal, hogy terveit meg nem valósíthatta.