Agyonlőtt képviselő

Békéscsabán, hol ezernyi hívet szerzett magának, merénylet áldozata lett május 14-én Achim L. András országgyűlési parasztpárti képviselő. Egy fiatal mérnök, Zsilinszky Gábor a merénylő, a ki két revolverlövéssel vett elégtételt magának atyjának megrágalmazásáért.

Achimot nem ölték meg rögtön a golyók. Az orvosok azonban nem tudtak rajta segíteni s Achim május 15-én délután egy órakor meghalt. Hívei, a tót parasztok elég nyugodtan viselkednek s részükről mindeddig nem történt semmiféle támadás. A véres eseményről békéscsabai tudósítónk a következőket táviratozza:
Achim András viselt dolgai már évek óta foglalkoztatják a közvéleményt. Lázító beszédeivel földulta Békéscsaba békéjét s terrorizmusa, a melylyel az urak ellen támadt, tömérdek pörbe keverte. Legutóbb is nagyobb összegű pénzbüntetésre ítélték a nagyközség jegyzőjének megrágalmazásáért.

Néhány héttel ezelőtt viharos jelenetet provokált Békéscsaba közgyűlésén s annyira elragadta a szenvedelem, hogy a bíró attól való féltében, hogy ő és hívei a tettlegességtől nem riadnak vissza, fölfüggesztette a közgyülést, a melyet azután később csendőri fedezet mellett tartottak meg. Akkor egyik elpártolt hívére, dr. Székely Lajos ügyvédre zúdult a haragja. Valóságos kiskirály volt Békéscsabán s nem igen mert vele kikezdeni senki sem.

A vasárnapi véres esemény előzménye éppen az említett botrányos közgyűlésből indult ki. A nagyközség vezetősége elhatározta, hogy Achim terrorizmusának letörésére kormánybiztos kirendelését fogja kérni a belügyminisztertől. Akkoriban Achim szerepléséről bőven írtak a fővárosi lapok is. Egyik budapesti lap külön tudósítót küldött le Békéscsabára, hogy megkérdezze a közéleti férfiakat Achim garázdálkodásáról. A többi közt nyilatkozott a képviselőről dr. Zsilinszky Endre békéscsabai földbirtokos. Zsilinszky Mihály nyugalmazott államtitkár öcscse is. Nyilatkozatában, a mely budapesti Friss Ujságban, nem volt sértő kifejezés Achim Andrásra, csakis hű képét adta a demagógnak.