Béke Albániában

A török-montenegrói viszályt nagy keservesen, az utolsó pillanatban megint sikerült elosztani. Montenegrót leintették a pártfogói és így béke lett – egyelőre. Eszad pasa török főparancsnok jelentése szerint a malisszor főnökök valamennyien visszatértek Montenegróból.

A malisszoroknak adott konczesszió és azoknak megkezdődött visszatérésük ügyében a czetinjei hivatalos lap ezt írja: Montenegró a véres malisszor drámában, a melyben elementáris hatalom vonta be, súlyos, de dicsteljes szerepet töltött be, a mennyiben menedéket nyujtott az emigránsoknak és kezdettől fogva diplomácziai téren arra törekedett, hogy a malisszorokat kielégítse és a határon a nyugalmat helyreállítsa, Montenegró magatartása nemcsak Albániában és Törökországban hanem egész Európában elismerésre talált.

Konstantinápolyból jelenti saját tudósítónk: Nikita király a szultánnak örömét fejezte ki azon, hogy kegyelme az iránta hű és odaadó malisszoroknak lehetővé tette a visszatérést, miáltal a fölkelés véget ért és a béke a határon helyreállt és ismét helyreállt a barátságos érintkezés a két állam között.

Azok a hírek, hogy a határszéli montenegrói csapatok és a fölkelők közt a kolera pusztit – csetinjei jelentés szerint – teljesen alaptalanok. Eddig az itteni helyőrségben csak egy halálos kimenetelű koleraeset fordult elő. egy másik esetben pedig a bakterológiai vizsgálat negatív eredményt szolgáltatott. – Epirusból érkezett jelentések megerősítik, hogy 2500 albán, kik fölfegyverkezve a verovitzai hidhoz gyűltek, követeléseiket, melyeket a váli elutasított, Vallonában az összes konzuloknak átnyujtották.

Az albánok ugyanazokat az előjogokat követelik, mint a malisszorok és kijelentik, hogy készek azokért utolsó lelkükért harczolni. Ugyanezeket a követeléseket nyujtotta át szombaton a mohamedán albánok három klubja nevében Asrif Hikmel a nagyvezírnek. Ez a memorandum kijelenti, hogy a katholikus albánoknak adott engedmények ellenkeznek az alkotmánynyal mindaddig, míg azokat egész Albániára ki nem terjesztik.

Egy komité-lap megerősíti, hogy a vilajetek legmagasabb személyiségei a fölkelőkkel egy kalap alatt vannak. Egész Dél-Albániában tovább tartanak a bandaharczok és az anarchia, a mit azzal indokolnak, hogy nincs elég megbízható csapat. A valonai hatóságok a part őrzésére szorítkoznak.