Az orosz miniszterelnök meggyilkolása

Oroszországban ismét politikai gyilkosság történt, az áldozat ez alkalommal Oroszország sokat emlegetett miniszterelnöke, Sztolipin, a kit Kievben egy szinházi díszelőadás alkalmával terített le a merénylő golyója.

Sztolipin két napi kinlódás után meghalt, a merénylő Bagrov nevű állítólagos ügyvédjelölt fogságban ül. Az esetről a tudósítások a következőket beszélik:

II. Sándor czár emlékszobrának leleplezésére a czári pár, a bolgár trónörökös és Sztolipin miniszterelnök Kievbe érkezett. Az ebből az alkalomból rendezett ünnepségek befejezése szeptember 15-ikén a városi szinházban adott ünnepi előadás volt, a melyre csak meghivott vendégek kaptak belépőjegyeket. A rendőrség maga ügyelt a jegyek kiadására, hogy hivatlan emberek a szinházba ne juthassanak. A szinházban és környékén rendkivül sok detektiv tartózkodott. Azonban az óriási óvatossági intézkedések mellett is sikerült egy embernek a szinházba bejutni, a ki azt mondotta, hogy Bagrovnak hivják, ügyvédi irodában van alkalmazva s egy kievi háztulajdonosnak a fia.

A mikor az előadás befejezése után a jelenlévők a ruhatárhoz tódultak, sikerült Bagrovnak a páholyból épen kilépő Sztolipin közelébe férkőzni s közvetlen közelségből revolverből kétszer rálőtt. Sztolipin mindjárt az első lövés után, a mely máját keresztülfúrta és testében megakadt, összerogyott s kezét védekezve emelte föl a merénylő ellen. A második lövés keresztülfúrta Sztolipinnak fölemelt kezét. A miniszterelnök azonnal elvesztette eszméletét.

A lövés következtében a közönségben nagy rémület támadt és valamennyien a kijárókhoz tódultak. A rendőrök és szinház alkalmazottak Sztolipinhoz siettek és segíteni igyekeztek rajta. Néhány percz mulva orvosok érkeztek meg, a kik megtették a szükséges intézkedéseket, hogy Sztolipint szállójába vigyék. A merényletről azonnal értesítették a czárt, a ki még a szinházban volt s a ki azonnal elsietett ahhoz a páholyhoz, a mely előtt Sztolipin feküdt s ő maga tette meg a szükséges intézkedéseket. A czárné nem volt jelen.

Ezalatt a rendőrök elfogták a merénylőt, a kit csak a legnagyobb erőfeszítéssel tudtak a nép dühe ellen megoltalmazni.
A rendőrség azt hiszi, hogy Bagrov a terrorista-pártnak tagja s hogy ez a párt boszút akart állni a miniszterelnökön reakczionárius politikája miatt.