Olaszország Tripoliszban

A miről a múlt héten még csak mint bekövetkező eseményről irtunk, valóra vált: Olaszország és Törökország közt Tripolisz birtokáért megkezdődött a hadi állapot, s ha csak Németországnak utolsó pillanatban való közbelépése sikerrel nem jár, nagyon könnyen elszakadhat az az utolsó hajszál, a mely még a békét tartja, s akkor aztán visszavonhatlanul a hajók ágyui veszik át a szót.

Az eseményekről, lefolyásuk rendjén, alábbi tudósításaink számolnak be:
Az olasz kormány szeptember 28-án jegyzéket intézett a török kormányhoz, a melyben, tekintettel arra, hogy török csapatokat küldtek Tripoliszba, közli azt az elhatározását, hogy hozzálát Tripolisz és Kirenika katonai okkupácziójához.
A török kormány válaszjegyzékét Olaszország ultimátumára szeptember 29 reggel adták át az olasz nagykövetségnek. A porta kijelenti, hogy hajlandó tárgyalni Olaszországnak nyujtandó gazdasági konczessziókról és Olaszországnak Tripolitának való különleges érdekeiről, azzal a föltevéssel, hogy a mai állapot megmarad és okkupáczió nem történik meg.

Miután az ottomán kormány az olasz ultimátumban foglalt követeléseket nem fogadta el Olaszország és Törökország, szeptember 29-én délután félhárom órától kezdve, háborus viszonyban állanak.
A hadügyminiszer délután Marconi-táviratban utasította a Tripolisz előtt czirkáló olasz hadihajók parancsnokát, Aubry tengernagyot, hogy haladéktalanul foganasítsa Tripolisz és Kirenaika ostromzárát és valószinünek tartották, hogy a hadügyminiszter egyidejüen megparancsolta a harminczezer emberből álló okkupáló hadseregnek, hogy partraszálljon.

Az első összeütközés az olaszok és törökök között nem Tripoliszban, hanem a jóniai-tengerben a török-görög határnál lévő prevezai kikötőben történt. Szeptember 30-én egy olasz czirkáló megtámadott két török torpedónaszádot, a melyek közül egyet elpusztított, a másiknak sikerült elmenekülni.