Összeütközés Németország és a Vatikán között

A Vatikán és a Német birodalom között évek óta fönnállott barátságot alaposan megrontotta az a váratlan esemény, hogy a pápa Borromei Károly halálának és szentté avattatásának három százados jubileuma alkalmával egy encziklikát adott ki, amelyben olyan állítások foglaltatnak, a melyek a protestánsokat sértik. Így az encziklika Borromei Károly korát ismertetvén, a többek közt a következő állításokat koczkáztatja meg.

- Akkoriban a szenvedélyek zsarnoki uralma alatt az igazság mélyreható elferdítésénak, elsötétítéseinek közepette folytonos harczot kellet vívni a tévelygéssel s úgy látszott, hogy az emberi társadalom, mely egyre rosszabbodott, a saját vesztébe rohan. Eme hullámok közepette kiemelkedtek egyes gőgös és lázongó emberek, Krisztus keresztények ellenségei, a kiknek a gyomruk volt az istenük. Ezek az emberek a helyett, hogy megjavították volna az erkölcsöket, megtagadták a dogmákat, növelték a rendetlenséget, a maguk és mások számára tágították a szabadosságnak kötelékeit vagy legalább is ócsárolták az egyház által megszabott irányt, hogy hízelegjenek a fejedelmek és a legromlottabb népek szenvedelmeinek s elszolgaiasodván, fölforgatták az egyház tanítását, alkotmányát és fegyelmét…Ezek a reformátorok készítették elő a modern idők lázadásait és hithagyásait is: a reformáczió véres harczokat, az eretnekségek polgárháboruit és az evangéliumi szabadság neve alatt az erkölcsöknek olyan megromlását és a fegyelemnek olyan megtévelyedését idézte elő, a minőt még a középkor se látott.

A pápai encziklika miatt a porosz képviselőháznak junius 8-iki ülésén három részről is meginterpellálták a kormányt. Még pedig konzervativok és liberálisok egyaránt.
Bethmann-Hollweg miniszterelnök a következő választ adta: Az encziklika a reformátorokról, a reformáczióról és az ezek iránt hajlandósággal viseltetett fejedelmekről és népekről oly itéleteket tartalmaz, a melyek evangélikus lakosságunkat vallásos, állami és erkölcsi érzületében mélyen sértik.

Ezek a formájukban is sértő ítéletek megmagyarázzák népünk széles köreinek mélyreható izgalmát és hatásukban a felekezeti béke komoly veszélyeztetését foglalják magukban. Ezért közvetlenül a latin szöveg vétele után vatikáni követünket megbíztam, hogy a kuriánál hivatalosan óvást emeljen és azt a várakozását fejezi ki, hogy a kuria utakat és módokat fog találni, hogy az encziklikából származó károkat megszüntesse.