Siposs Antal ötvenéves művészjubileumához

Művészpályája ötvenedik évfordulója alkalmából ünnepelte Siposs Antalt egykori iskolája, a Nemzeti Zenede. Siposs tavaly, január17-i-ikén töltötte be hetvenedik életévét. A híres Thern Károly volt zongoratanára a Nemzeti Zenedében, s egy pesti hangversenyen hallva játékát Liszt Ferencz, meghivta tanítványául Weimárba. Liszthez akkor mindenhonnan tódultak — még Amerikából is — az ő nyomdokaiba kívánkozó fiatalok; s nagy dicsőség volt, ha a növendéket nem küldte haza egy hónap mulva.

Siposs két évet töltött a mester oldalán s 1860 óta már Bécsben, Prágában s egyéb városokban tapsolták hangversenyeken. Siposs Antal csakhamar megtelepülve Pesten, zenetanitassál foglalkozott s 1874-ben magán-zeneakadémiát nyitott. Ő adta az Országos Magyar Királyi Zeneakadémiának is az első zongoranövendékeket. A tanítás annyira elfoglalta, hogy nyilvános fellépésre többé alig gondolhatott, épen hogy minden év meghozta a maga jótékonyczélú hangversenyeit, melyekről Sípossnak alig volt szabad hiányoznia.

De nyári szabadidejében egymásután születtek meg zongoradarabjai és dalai, majdnem mindig nemzeti stílusban, mint a művészi magyar zene gazdagodása. Bizonyos előkelő, választékos, a mellett ritmusban tüzes, dallamban édes, a népiest sohasem hajhászó és mégis magyar zene az, a mit Siposs képzelete teremt.

Szerzeményei országszerte nagy népszerűségre jutottak s Siposs Antal műveit országszerte játszszák ma is. Jubileumát királyi kitüntetés, a királyi tanácsossá való kinevezés is ünnepiesebbé teszi. Jubileumát a Nemzeti Zenede nagyszabású hangverseny keretében ünnepli meg márczius 15-én, a melyen maga az ősz művész is föllép, eljátszva Liszt magyar ábrándját.