Jones Tamás

Fielding nagyszabású regénye, a XVIII. századi angol irodalomnak egyik legnagyobb szabású műve, a Jones Tamás, a talált gyermek most jelent meg magyar fordításban a Kisfaludy-társaság kiadványai között. A három kötet megjelenése nyeresége az olvasóközönségnek, mert alkalma van megismerkedni azzal a művel, a melyet sokan, köztük pl.

Taine a legkitűnőbb angol regénynek tartanak s a mely minden esetre megérdemli mindenkinek fgyelmét, a ki az irodalmat szereti s nem sajnál egy kis fáradságot sem, ha arról van szó, hogy egy érdekes, mindenképen tartalmas régi íróval van alkalma megismerkedni. Ránk nézve pedig különös érdekessége van azért, mert fordítója Szüry Dénes.

A néhány hónap előtt elhunyt kitűnő írónak, lapunk feledhetetlen munkatársának utolsó irodalmi műve ez, a melyen már betegen, utolsó ereje megfeszítésével dolgozott s a melybe belevitte az irodalommal azonosulni tudó, lelkes, nemes egyéniségét, azt a mély penetrácziót, a mely őt életében oly kedvessé, alakját irodalmi világunkban oly rokonszenvessé tette.