A szivmüködés ellenőrzése

Az orvosoknak mindig nagy gondot okoz annak a fontos körülménynek a megállapitása; vajjon a pácziens sziműködése egészséges-e, tehát rendesen müködik-e a szive, vagy pedig szervi, esetleg szerzett szivbaja van az illetőnek. Fontos ez a pácziens gyógykezelése szempontjából, mert az orvos akkor, ha a pácziens szivének állapotával tisztában van, a gyógyszerek és az életrend megállapítása körül nem bizonytalankodik.

Marbe német orvostanár most olyan készüléket talált fel, a melynek segélyével az emberi szivnek egészséges vagy beteg voltát kétségtelenül meg lehet állapitani. Az érdekes készüléket képben mutatjuk, a kép alatt pedig közöljük a készülék által megrögzitett szivmüködési képletet: a felső skála a rendes, az alsó egy beteg sziv működését ábrázolja.

Marbe tanár most folytatja a kisérleteit és orvosi körök véleménye szerint kiszámithatatlanul könnyebbé és biztosabbá teszi a készülék által a kezelő orvos munkáját, a mennyiben az orvos ezentul nem fog szivbajosnak kétségtelenül konstatált betegeinél a szivre ártalmasan hatószereket rendelni.