Villamos postakocsi

A villamosságot ujabban a postai forgalom lebonyolitásának gyorsitására is igénybe veszik, a minek érdekes példáját mutatja a Majna melletti Frankfurt, a hol a villamos vasutak sinjein a vasuti postakocsik mintájára villamos postakocsik haladnak a különböző városrészekbe, a főpostára, az elosztóba, a pályaudvarokra stb.

Ezek az érdekes villamos postakocsik ugy vannak berendezve, hogy csomagokat, leveleket lehet, hogy csomagokat, leveleket lehet rajtuk szállítani. A küldeményeknek tetemes részét addig, a mig a kocsi a sineken halad, a kocsiban dolgozó postatisztek és postaszolga elrendezik, osztályozzák, a mi által lényegesen megkönnyitik a küldemények továbbítását a vasuti vonalakon. Egy ilyen villamos postakocsit képben közlünk.

A kocsi minden tekintetben azonos a rendes villamos kocsikkal és csak az a különbség, hogy oldalán csak két ablak van, a kocsi belseje pedig egyébként hasonló rendszer szerint van felszerelve és berendzve, mint a vasuti ugynevezett mozgópostakocsik. A frankfurti villamos postakocsi a postai szolgálatban nagyon bevált és most ujabban azt tervezik, hogy a villamos postakocsit minden nagyobb német városban alkalmazni fogják.