Tetszhalottak életrekeltése

Az orvosi tudománynak igen fontos fejezetét képezi annak az ismerete, hogy mikép lehetséges a tetszhalottakat felismerni, illetőleg a tetszhalottakat életre ébreszteni, mielőtt a bomlási folyamat a szervezetben komolyan megindult volna.

Természetesen az orvosi segitségnek sikere csak ugy lehet, ha a beavatkozás lehetőleg még idejekorán, tehát nem elkésve történik, vagyis nem oly időben, a mikor már sem jóakarat, sem tudomány nem segithetnek. Az elektromos áramot, mint ismeretes, már sokféle formában próbálták ki a tetszhalottak életrekeltésére, de a kisérletek rendszerint, a melyeket dr. Batelli folytatott Genfben, nem jártak a remélt eredménynyel.

Batelli ugyanis magas feszültségü váltakozó áramot használt, de ezzel nem hogy eredményt ért volna el, hanem ellenkezőleg: a magas feszültségü váltakozó áram egyenesen veszedelmesnek bizonyult. Leduc és Rouxeau orvostanárok Nantesben megszakitott egyenárammal folytattak ugyanilyen irányu kisérleteket, a melyeket azután dr. Robinovics L. G. orvosnő tett külön tanulmány tárgyává és ismételt kisérletezések folytán arra a tapasztalatra jutott, hogy a megszakított egyenáram alkalmazása bizonyos esetekben, a mikor például elektromos áram, kloroform vagy éterrel való elaltatás következtében beállott halálszerű állapot orvoslásáról van szó, sikerrel alkalmazható.

Dr. Robinovics a kisérletezéseket akkép folytatta, hogy a pácziens fejét mentesitette az áram behatásának izgatásai alól és az első ritmikus áramlökésekre igen csekély áramfeszültséget használt, a melyet csak fokozatosan erősbit. Dr. Robinovics több esetben folytatott kisérleteket előbb ugynevezett kisérleti állatokkal, majd pedig, a mikor ezek a kisérletek megnyugtató eredménynyel jártak, embereken próbálta ki a megszakitott egyenáramot. Ennek a kisérletnek azonban igazi értéke csak ugy volna, ha nemcsak meghatározott, hanem bármely bajokból származó tetszhalott-állapoton segitene.

Annyi tény, hogy a villamos áram alkalmazása lesz a legalkalmasabb arra, hogy a tetszhalottakat életre lehessen kelteni. Dr. Robinovics nemsokára külön füzetben fogja tapasztalatait, valamint az általa használt kisérleti módszert részletesen megirni. Egyelőre be kell várni a megfelelő kisérleti számadatokat, hogy azokból statisztikát állitva egybe, következtetést lehessen vonni a kisérlet gyakorlati értékére.