Az ember és a levegő

Levegő nélkül nem élhetünk meg; ez az életünknek a legfontosabb eleme. Beszivjuk az éltető levegőt, a melynek hasznos részei feldolgozódnak szervezetünkben, haszontalan részei pedig kiszállnak tüdőnkből. Akkor vehetjük észre legjobban a levegő frisseségének szükségességét, ha kisebb területen és zárt helyen sok ember társaságában maradunk hosszabb ideig.

A sok ember a lélekzéssel felhasználja a levegő hasznos részeit s ezért a levegő végre fullasztóvá, büzössé és egészségtelenné válik. Nem is gondoljuk, hogy milyen sok levegőt fogyasztunk el egy nap alatt. Szerencsére, a levegő nem kerül pénzbe – ebből mindenki annyit fogyaszthat, a mennyire szüksége van. Jó, hogy ezt legalább meghagyták a szegény embernek!

Ez a képünk érdekesen szemlélteti, hogy az ember mennyi levegőt fogyaszt el huszonnégy óra alatt. A szekrény, a melyben egy ember fekszik, két és fél méternyi hosszu, egy méternyi magas és egy méternyi széles. A felnőtt ember annyi levegőt fogyaszt el egy huszonnégy óra alatt, a mennyi ebben a szekrényben belefér.