Négy léghajós halála

Az ujabban erősen kultivált léghajó-sport ismét áldozatokat követelt. Négy bátor léghajós fizette meg életével azt a vakmerőséget, hogy nem törődve a viharosnak mutatkozó időjárással, felszállottak a léghajóval. Graupner, Hecker, Leichsering és Luft: négy léghajós vállalkozott arra, hogy a „Delizsch” léghajóval, a mely különben már huszonöt ízben szállott fel baj nélkül, elindulnak légi utra.

A merész léghajósok április 16-án este szállottak fel, de éjfél után a léghajó egy viharfelhőbe jutott, a honnan nem tudott kiszabadulni. A léghajósok mindent elkövettek, hogy valamikép kikerüljenek a borzalmas viharfelhőből, de hiába siettek a homokzsákok kiüritésével, hiába akartak utóbb gázt bocsátani. Szomoru katasztrófájuk meg volt pecsételve, mert egy hatalmas mennykőcsapás találta a léghajó ballonját, a mely rögtön felrobbant, utána pedig a léghajó kosara irtózatos gyorsasággal zuhant lefelé.

A léghajó mintegy ötszáz méter magasságban pusztulhatott el és ilyen magasságból estek le villámgyorsan a léghajósok a kosárral együtt. A léghajósok elébb egy majorházhoz vágódtak, onnan pedig a földre zuhantak, de igen valószinű, hogy már a villámcsapás érte őket a magasban és lezuhanásuk alkalmával már eszméletüket veszitve zuzták magukat agyon. A szerencsétlen áldozatok esése oly borzalmas volt, hogy testük felismerhetetlen hustömeggé zúzódott össze s csak a ruházat után lehetett megtudni, hogy melyik másik holtteste ez vagy az. Luft Károly volt a léghajó vezetője.

Ő volt kiszemelve arra, hogy a müncheni Parseval utazó léghajó kormányosa legyen. A borzalmas katasztrófa világszerte nagy részvétet keltett, elsősorban maga a német császár intézkedett, hogy azonnal tegyenek neki részletes jelentést a szerencsétlenségről. A német császár egyébként csodálkozását fejezte ki a felett, hogy mikép lehettek tapasztalt léghajósok oly meggondolatlanok, hogy nyilvánvaló viharos időben szálljanak fel, holott tudhatták, hogy a viharfelhők ellen a léghajók semmikép sem védekezhetnek. A szomoru eseten okulva, most már a német léghajósok csakis pontos barometikus jóslatok után fognak felszállani a levegő birodalmába.

Mindenesetre szomoru, hogy ilyen borzalmas katasztrófák szükségeltessenek az ember tulmerészségének korlátozására.