A Zeppelin II. katasztrófája

Gróf Zeppelin, a ballonok kormányozhatóságának makacs és zseniális matadorját, megint kudarcz érte.

A Zeppelin II. léghajója a mult héten, hétfőn délben pozdorjává tört és ezzel ismét bebizonyult, a mit már mindenki tud, egyedül Zeppelin nem akar elhinni az őszivós kitartásával, hogy a kormányozható ballon csak egy költséges nagy játékszer. Játékszere a tervező elmének, de még inkább a zabolázatlan elemeknek.

Limburg an der Lahne közelében tépte el a vihar a lehorgonyzott Zeppelin II. léghajót és miután husz perczig tovaröpitette a levegőben, Weilburgnál összeroncsolva vágta a földhöz. Limburg an der Lahne mellett két század léghajós katona foglalkozott a Zeppelin II. töltésével. Még nem volt a ballon teljesen megtöltve, amikor olyan erős szélvihar támadt, hogy emberi erő többé nem volt képes a léghajót kötelein megtartani.

A léghajó kormányzás nélkül fölemelkedett a magasba; de mivel a ballon nem volt egészen gázzal telve, a vihar a fákhoz, domboldalakhoz vagdosta. A léghajó bordázatának gerendái szertezuzódtak. Az egyik oldalán levő ballonettek gáztartalma a repedés következtében kiömlött. Ekkor a szél még egyszer felkapta a léghajót és olyan erővel csapta ismételten a földhöz, hogy - mint képünkön látható – izzé-porrá tört és forgácsolódott. A kár 200 ezer márka.

Szerencse, hogy emberéletben nem esett kár.