Földkiemelő élezett kerék

Ha csatornaépitésről vagy bármely hasonló, vagy olyan munkálatról van szó, a hol nagy mennyiségü földtömeget kell kiemelni, vagy eltávolitani, akkor, a mennyiben csekélyebb földmennyiséget kell eltávolítani, azt ásóval, csákánynyal és targonczákkal végzik el, ellenben a nagyobb tömegű föld kiemelésére és elátovlitására az ugynevezett száraz baggert (földkotrót) alkalmazzák.

Az ásó, csákány és targonczvál végzett munka természetesen primitiv és időtrabló, mig a földkotró rendkivül megkönnyiti a munkát, óriási az időmegtakaritás a bagger használatánál. Csakhogy ám az eddig ismert földkotrógépeknek megvan az a hátrányuk, hogy inkább csak olyan földet lehet vele kiemelni, a mely kevésbé kőzetes, kavicsos.

Ott, a hol a földanyag ellenállóbb, vagy a hol magasabb dombokat kell lehurczolni, rendkivül alkalmas a földkiemelő élezett kerék, amely egy óriási kerékből áll. Ennek, a keréknek homoritott erős vasszéle ki van élezve, maga az egész kerékalkotmány pedig egy gőzerő által hajtott forgató szerkezetre van illesztve.

A kerék széle belevágódik a földtömegbe, illetőleg a dombfelületbe, kivágja a földet a szó szoros értelmében, azután pedig a forgás alkalmával az ellenkező oldalon lerakja.