A vizsgálatok palotája

Párizsban közelebb egy olyan épületet avattak föl, a milyen eddig a nyugati világban még sehol nem volt. Az intézet, melyet "vizsgálatok palotájá"-nak neveznek, a városé s arra szolgál,hogy benne a közpályákra, különösen a városi törvényhatóság hivatalaiba lépni kivánó jelölteket szakjuk tárgyaiból illetékes tanárok megvizsgálják s képesítő oklevéllel ellássák.


Ez új épület, illetőleg új intézet létesítésére az adott okot, hogy a hatalmas városházát, melyben az ilyen szakvizsgálatok eddig történtek, az egyre szaporodó hivatalok annyira elfoglalták, hogy ott többé nincs folösleges hely. A kormány erről értesülvén, arra a gondolatra jött, hogy a közpályára képesítő vizsgálatok tartására külön palotát építtet, mely pusztán erre a czélra fog szolgálni mindenkor.


A vizsgálatok palotáját Dupres kiváló műépítő tervezte s aztán föl is építette a Saint-Germain piacztéren, honnan az eddig ott pompázott művészi közkútat egy darabban más helyre szállították oly módon, mint a hogy az amerikaiak a házakat eltolják. Az egyemeletű s egyszerű külsejű épület három utczára szolgál; főhomlokzata a Mabillon-utczára néz.E főhomlokzaton vannak a közönség számára való nagy kapuk, míg a személyzet és a vizsgáló bizottsághoz tartozó tanárok a két oldalon nyíló kisebb s ugyszólván titkos ajtókon járnak ki s be.

 

A főkapukon át nagy oszlopzatos előcsarnokba jut a belépő, melyből a beiratkozó hivatalhelyiségein kívül hét vizsgálóterem nyílik. Szép tágas lépcsőzet visz föl az emeletre, a hol az írásbeli vizsgálatok s forgalmazó-versenyek tartására két hatalmas terem van, a melyek egyenként 200-250 jelöltet fogadhatnak be egyszerre. E termekben minden jelöltnek külön új rendszerű asztalkája van, melyek igen megkönnyítik a felügyeletet s egyszersmind a vizsgálattevőknek is megadnak minden kényelmet.


Ugyancsak az emeleten vannak: a vizsgálók és a dolgozatjavítók gyülekező termei, az igazgatók hivatalai, az orvos szobája és egy külön nagy szoba olyanok számára, a kik a vizsgálat izgalmai közt hirtelen meg találnak betegedni.


A vizsgálati és a bizottsági termek oly berendezésűek, hogy a vizsgáló biztosok és tanárok a nélkül gyülekezhetnek össze, hogy a jelöltekkel találkozniok kellene, kik különben azt sem tudhatják, az épületben vannak-e a vizsgálók, mert ezek egészen külön lépcsőkön és folyosókon járnak.

 

Páris városa 725,000 frankot szavazott meg ez érdekes új középületekre, mely összegből azonban az építkezés csak kerek 500,000 frankot emésztett föl, míg az összeg többi része a Saint-Germain piacztér rendezésére és kisajátítására fordítattott.